Održao govor u britanskom parlamentu

VIDEO: Zelenski: Dajte nam krila da čuvamo slobodu

"Ovdje predstavljam ratne heroje koji u rovovima štite Ukrajinu od neprijateljskih projektila".
Vijesti / Svijet | 08. 02. 2023. u 15:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održao je u britanskom parlamentu govor koji su zastupnici pozdravili gromoglasnim pljeskom. Govorio je na engleskom i poručio kako "ovdje predstavlja ukrajinske ratnike".

"Ovdje predstavljam ratne heroje koji u rovovima štite Ukrajinu od neprijateljskih projektila", rekao je te zahvalio Velikoj Bitaniji na slanju oružja i druge vojne opreme, ali i obuci ukrajinskih vojnika prije slanja na bojišnicu.

Podsjetio se svog zadnjeg posjeta Londonu, prilikom kojeg su mu pokazali i tzv. ratnu sobu britanskog ratnog premijera Winstona Churchilla. "Tada sam osjetio nešto značajno što tek sad shvaćam - kako vas hrabrost vodi kroz nezamislive teškoće i na kraju nagrađuje pobjedom", rekao je Zelenski.

Video: Govor Zelenskog u Velikoj Britaniji

"Britanija je stajala uz Ukrajinu od prvog dana", rekao je pa se posebno obratio bivšem britanskom premijeru Borisu Johnsonu: "Borise, uspio si ujediniti ostale kad se to činilo apsolutno, apsolutno nemoguće. Hvala ti", rekao je, dodavši kako Johnson ima "snažan karakter" te "nikad nije bio spreman na trule kompromise oko Ukrajine".

Rekao je da su Ukrajinci i Britanci "branili slobodu tijekom Drugog svjetskog rata" pa dodao: "Sloboda će pobijediti. A Rusija će izgubiti".

Ustvrdio je kako će za njega najavljeni susret s kraljem Charlesom biti "vrlo poseban trenutak". "U Britaniji kralj je pilot ratnog zrakoplovstva. U Ukrajini je danas svaki pilot ratnog zrakoplovstva kralj", dodao je Zelenski.

Nakon toga je predsjedniku britanskog parlamenta predao kacigu ukrajinskog vojnog pilota (37:00) kojeg je Zelenski opisao kao "jednog od naših najuspješnijih asova" i "jednog od naših kraljeva". Na kacigi su na engleskom jeziku ispisane riječi: "Imamo slobodu. Dajte nam krila da je zaštitimo".

Kopirati
Drag cursor here to close