Popuštanje

Zbog blagog pada oboljelih, tisuće Španjolaca se vraća na posao

U ponedjeljak se koronavirusom zarazilo novih 3477 ljudi, pa ih je sada ukupno 169.496.
Vijesti / Svijet | 13. 04. 2020. u 18:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građevinski i industrijski radnici u Španjolskoj vratili su se u ponedjeljak na posao nakon što su najnoviji podaci ukazali na blagi pad novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Od koronavirusa je u posljednja 24 sata preminulo 517 osoba čime se broj žrtava popeo na 17.489. Dan ranije umrlo je 619, a u subotu 510 ljudi, prenosi Hina.

U ponedjeljak se koronavirusom zarazilo novih 3477 ljudi, pa ih je sada ukupno 169.496.

To je dva posto više u odnosu na dan ranije. Zadnjih dana je dnevna stopa širenja virusa iznosila oko tri posto

"To pokazuje silaznu tendenciju stope rasta“, rekla je šefica zdravstvene službe María José Sierra.

Suočavajući se uz zdravstvenu i s gospodarskom krizom, vlada je zbog toga odlučila pomoći paraliziranom gospodarstvu i dopustila kompanijama u građevini i industriji da vrate radnike na posao.

Od 30. ožujka je bio zabranjen odlazak na posao svima osim onih u nužnim zanimanjima poput proizvodnje i distribuce hrane, struje i plina.

No restorani, kafići, sportski, kulturni i drugi objekti te prostori za razonodu ostaju zatvoreni do daljnjeg.

Policajci na stanicama podzemne željeznice i stajalištima autobusa u Madridu dijele građanima zaštitne maske. Vlada i dalje poziva sve one koji mogu raditi od doma da ostanu ondje.

Širokim avenijama uglavnom prolaze samo plavi gradski autobusi. Do 10 sati je podzemnom željeznicom u Madridu prošlo 58.042 putnika, 34 posto više nego prošli ponedjeljak. Istovremeno je to 86 posto manje nego na isti dan 2019., izvijestila je gradska kompanija Metro de Madrid.

Oko 47 milijuna stanovnika se od 14. ožujka nalazi u svojim domovima a izlazak im je dopušten samo u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske crpke i u šetnju s psima, prenosi Hina.

Unatoč uskrsnim blagdanima puste su autoceste i široke avenije u Barceloni i Madridu. Stanovnici španjolske prijestolnice su na topao i sunčani Uskrs izašli na svoje balkone i terase, a praznim ulicama patrolirali su policijski automobili.

Premijer Pedro Sánchez rekao je prošli tjedan da bi izvanredno stanje moglo potrajati do 11. svibnja.

Kopirati
Drag cursor here to close