Pandemija

Španjolci u uzaludnoj potrazi za maskama

Na staklenim vratima ljekarni u Madridu, najpogođenijem dijelu zemlje, piše: "Nemamo maski, rukavica niti dezinfekcijskih tekućina".
Vijesti / Svijet | 09. 04. 2020. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nošenje zaštitnih maski u Španjolskoj nije obvezno jer ih nema dovoljno, no nakon što se premijer Pedro Sánchez prvi put pojavio u javnosti prekrivenog lica počela je rasprava o njihovom korištenju.

U zemlji s 47 milijuna stanovnika sve je više onih koji ih nose, što se vidi na ulicama.

Smijali su se

Leyre Iglesias, novinarka El Munda, priznaje kako se donedavno i sama smijala njihovoj uporabi.

"Bila sam na obiteljskom rođendanu 8. ožujka gdje smo se svi smijali virusu i histeričnim ljudima. Bili smo tada 'zaraženi' društvenim mrežama, televizijskim zvijezdama i glupostima. Bilo je to vrijeme kada je nasilje nad ženama ubijalo više osoba od virusa", napisala je Leyre u svojim novinama, prenosi Hina.

"I vlada je govorila da nije potrebno brinuti", dodala je.

Te sunčane nedjelje, na Dan žena, samo je njena teta branila da ju se ljubi u obraz. „Koronavirus, koronavirus“, govorila je odgurujući bližnje rukama. Smijali su joj se. Deseci tisuća ljudi, nezaštićenih lica, bili su u masovnom uličnom provjedu za prava žena.

U srijedu se u Španjolskoj zarazilo novih 6.180 stanovnika pa je broj oboljelih uzletio na 146.690. Više oboljelih imaju samo SAD i Italija.

Na staklenim vratima ljekarni u Madridu, najpogođenijem dijelu zemlje, piše: "Nemamo maski, rukavica niti dezinfekcijskih tekućina".

Maske iz Azije

Raquel, 35-godišnja stanovnica Madrida, neki dan se zadovoljno vratila kući s posla iz jedne prehrambrene tvrtke. "Naš klijent iz Azije nam je poskrivečki zapakirao dvadesetak maski koje su uspjele proći carinu", rekla je za Hinu.

Leyre je istovremeno u svojoj dobrostojećoj četvrti Chamberí ušla u ljekarnu pitati za masku, bez obzira na obeshrabrujuću poruku zalijepljenu na vratima.

"Uh...ma kakvi", odgovorila je prodavačica odmahnuvši rukom, čime je raspršila nadu i da će doći pošiljka.

"A rukavice", upitala je Leyre. "Imam samo sapun", odgovorila je prodavačica.

"Tražim masku od kada je 13. ožujka proglašeno izvanredno stanje, a sada ju želim još više", napominje Leyre.

U petak se premijer Pedro Sánchez prvi put pojavio u javnosti s maskom, prilikom posjeta kompaniji u madridskom predgrađu Leganés. Prethodno je snimljen i španjolski kralj Felipe VI prekrivenog lica.

"Ako je slika sve, onda vlada šalje kontradiktornu poruku. S jedne strane tvrdi da nema dokaza da maske štite od koronavirusa a njen predsjednik ju nosi", žali se Raquel.

"Ljudi se sada pitaju: Zašto Sánchez da, a ja ne?", dodaje.

Ne moraju svi nositi maske

Premijer je na konferenciji za medije, 21. dan od proglašenja izvanrednog stanja u zemlji, rekao da će biti maski za sve.

Neke španjolske kompanije preusmjerile su svoje proizvodne linije u izradu maski. Grupacija Mondragón, čije su glavne djelatnosti industrija, financije i distribucija, od sredine travnja će svaki tjedan proizvesti 2,5 milijuna komada. Na madridski aerodrom stiglo je nekoliko aviona iz inozemstva s kupljenim i doniranim materijalom.

Iz skladišta jedne tvrtke u sjevernom gradu Santiago de Compostela ukradeno je pak 2 milijuna maski, priopćila je u ponedjeljak regionalna vlada pokrajine Galicije dok istražitelji pokušavaju otkriti jesu li prodane u susjedni Portugal, navodi Hina.

Ministar zdravstva Salvador Illa također je nosio masku kada je sa Sánchezom posjetio tvrtku pored Madrida.

"Premijer i ja smo se pridržavali protokola koji je ondje uspostavljen. Premda sada ne mogu ništa potvrditi, to je jedna od mjera koju ćemo preporučiti", rekao je Illa na konferenciji za medije.

Šef liječničke službe Fernando Simón, koji je u samoizolaciji nakon što se zarazio koronavirusom, rekao je u televizijskom obraćanju preko Skypea kako je potrebno učiti od azijskih društava poput japanskog. "Bolesni bi trebali koristiti maske i osobni zaštitni materijal", izjavio je.

Ministar Illa je napomenuo kako vlada proučava preporuke Svjetske zdravstvene organizacije o nošenju maski za sve stanovnike, zdrave i bolesne. Potražnja još uvijek ne zadovoljava ponudu pa vlada nije pozvala čitavu populaciju na obvezno nošenje maski.

"Vlada neće zahtijevati ništa što se ne može ispuniti", naglasio je Illa.

U Španjolskoj još uvijek nedostaje maski za sve, premda se na ulicama Madrida vidi kako ih nosi većina prolaznika te svi zaposlenici ljekarni.

"Sutra ću se vratiti u ljekarnu i pitati", kaže Leyre Iglesias. "No već sam pitala jedanaest puta u četiri ljekarne i ništa. Samo me sažalno pogledaju, kao dijete koje traži od roditelja put u svemir".

Kopirati
Drag cursor here to close