Ciljevi

Zašto Izrael gađa džamije u Gazi?

Vijesti / Svijet | 13. 08. 2014. u 11:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jednomjesečni rat između izraelskih i palestinskih vojnih snaga pored velikog broja poginulih za posljedicu ima i rušenje čak 63 džamije, objavio je AP.

Posljednja u nizu uništenih je takozvana Velika džamija, a izraelski dužnosnici kao razlog za gađanje vjerskih objekata navode sumnje da ih Hamas koristi kao skladište oružja i raketnih bacača, te kao zaštitu za podzemne prolaze kojima stiže do izraelskih područja, prenio je Tanjug.

S druge strane, na te optužbe Hamas odgovara tvrdnjama da Izrael vodi rat protiv islama, a takav stav podržavaju i preostali stanovnici Gaze.

U povijesti sukoba dvije zaraćene strane, rušenje vjerskih objekata počelo je 2008. godine, kada je izraelsko vojno zrakoplovstvo pogodilo 17 džamija i srušilo 20 minareta, uz objašnjenje kako se oni koriste kao vojne antene.

Ipak, za tjedan dana rata 2012. godine niti jedna džamija nije pogođena. Čelnici Hamasa opovrgavaju da vjerske objekte koriste u vojne svrhe.

''Nikako, apsolutno nikako, nikada nisam vidio pripadnike vojske u vjerskim objektima“, naveo je neimenovani član Hamasa.

Razlog za mišljenja izraelskih dužnosnika da se džamije koriste u vojne svrhe je praksa koja je postojala u civilnom ratu u Siriji, kao i u osmogodišnjem ratu u Iraku, kada je potvrđeno da su pobunjenici skrivali oružje u džamijama.

Izraelski dužnosnici čak i idu korak dalje i navode da imaju podatke o 160 raketa lansiranih s džamija, s čime je suglasan i stručnjak za antiterorističke akcije Johnatan Fiegel.

''Pripadnici Hamasa koriste džamije kako bi se osigurali, misleći da neće biti gađani ukoliko se nalaze u vjerskom objektu. Kada budu napadnuti onda se žale da je to napad na svetinju“, naveo je.

Jedan od stanovnika Gaze Kamal Fuda opisao je kako je 2. kolovoza uništena džamija iz njegovog susjedstva, prenosi Tanjug.

''Neposredno prije napada dobio sam poziv sa zahtjevom da obavjestim sve stanovnike u okolini džamije da napuste tu teritoriju i pomjere se na sigurno. I to sve za pet minuta. Uradio sam što mi je rečeno, trčao sam kao lud, a 15 minuta kasnije dogodio se zračni napad'', istaknuo je Fuda.

 

Kopirati
Drag cursor here to close