Za vrijeme pregovora s Grcima

Zaev: Navijači su dobivali novac od Rusa da prosvjeduju oko imena Makedonije

Zaev je rekao da su "grčki biznismeni naklonjeni ruskoj ideji" plaćali makedonskim građanima od 13.000 do 21.000 dolara da izazovu nasilje prije nego se održi ključni referendum o putu u NATO i EU.
Vijesti / Svijet | 16. 07. 2018. u 17:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da su pripadnici najvijačke grupe "Komiti" policiji rekli da su dobivali novac od biznismena iz Rusije da sudjeluju na prosvjedmia protiv dogovora sa Grčkom.

"Ti mladi momci iz 'Komita' su, kada su napali policajace bili pozvani na razgovor, pa su tada spominjali da su biznismeni iz Rusije dali novac i da su zato oni tu, da nemaju ništa protiv ili slično", rekao je Zaev novinarima, dodajući da to govori na osnovu izvještaja koje dobiva.

Makedonski premijer je istaknuo da još jednom želi potvrditi da je Makedonija mala zemlja koja želi graditi prijateljstvo sa svima uključujući i Rusku Federaciju, ali da nema drugu alterantivu osim članstva u EU i NATO.

Zaev je prethodno, kako su prenijeli lokalni mediji, za američki site BuzzFeed News rekao da je njegova vlada dobila više informacija da su "grčki biznismeni naklonjeni ruskoj ideji" plaćali makedonskim građanima od 13.000 do 21.000 dolara da izazovu nasilje prije nego se održi ključni referendum o putu u NATO i EU.

Premijer Makedonije nije otkrio tko stoji iza tog potplaćivanja, navodeći da je u tijeku istraga, ali je rekao da je policija to doznala kada je pritvorila nekoliko sudionika nasilnih prosvjeda protiv dogovora sa Grčkom, koji je održan prošlog mjeseca pred Sobranjem Makedonije.

Zaev je rekao da je na Summitu NATO u Bruxellesu, na kojem je Makedonija dobila poziv za NATO, privatno zatražio podršku za predstojeći referendum od američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Kopirati
Drag cursor here to close