Popuštanje pred Grcima

Zaev: Makedonija je spremna prihvatiti geografsku odrednicu u imenu

Grčka strana još čeka da Skoplje konačno javno predloži što će biti dodano nazivu Makedonije i da to objasni narodu.
Vijesti / Svijet | 06. 02. 2018. u 23:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da je Makedonija spremna prihvatiti geografsku odrednicu u imenu države.

Zaev je rekao da je Vlada Makedonije odlučila da autocesta od sjeverne do južne granice "Aleksandar Makedonski" promijeni ime u "Prijateljstvo", kao i da skopska zračna luka promijeni dosadašnje ime "Aleksandar Veliki" u Međunarodna zračna luka "Skoplje".

"Mi smo spremni za geografsku odrednicu", rekao je premijer Makedonije na konferenciji za novinare sa šefom Izaslanstva EU koji mu je uručio Strategiju Europske komisije za Zapadni Balkan.

Zaev je rekao da on sada više neće govoriti o sporu s Grčkom jer se radi o suštinskom i osjetljivom pitanju i da zadržava dozu obazrivosti pošto želi da pregovarački proces s Grčkom u sporu oko imena Makedonije uspije.

Promijene imena autoceste i zračne luke je bilo obećanje koje je Zaev dao premijeru Grčke Aleksisu Tsiprasu prilikom njihovog siječanjskog sastanka u Davosu gdje su razgovarali o mogućnostima rješavanja dvoipoldesetljetnog spora koji opterećuje odnose dvije zemlje.

Ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Kocijas prethodno je rekao u intervjuu Euronews da grčka strana još čeka da Skoplje konačno javno predloži što će biti dodano nazivu Makedonije i da to objasni narodu.

Kopirati
Drag cursor here to close