Afganistan i žene

Zabrana leta bez pratnje i boravak u parku…

Tijekom vikenda također su odredili da muškarci i žene ne mogu posjećivati parkove u glavnom gradu istim danima.
Vijesti / Svijet | 28. 03. 2022. u 12:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talibani su naredili avio-prijevoznicima u Afganistanu da zabrane ženama putovanje zrakoplovom osim u pratnji muškog rođaka, u posljednjem suzbijanju osnovnih ljudskih prava od strane talibana u zemlji od preuzimanja vlasti.

Talibani su nametnuli široka ograničenja sloboda, uglavnom ciljajući na afganistanske djevojke i žene, a u nedjelju su također naredili lokalnim televizijskim kanalima da prestanu emitirati vijesti BBC-a, prenosi AFP.

Tijekom vikenda također su odredili da muškarci i žene ne mogu posjećivati parkove u glavnom gradu istim danima.

Nakon povratka na vlast, talibani su obećali blažu verziju oštre vladavine koja je obilježila njihov prvi boravak na vlasti, od 1996. do 2001., ali ograničenja su se vratila - često se regionalno provode prema hiru lokalnih dužnosnika.

Žene se sve više isključuju iz javnog života, zabranjuju im se školovanje i većinu državnih poslova, a naređuje im se da se odijevaju u skladu s talibanskim strogim tumačenjem Kurana.

U svom posljednjem obračunu, talibani su naredili afganistanskim avio-kompanijama Ariana Afghan Airlines i Kam Airu da zaustave žene da se ukrcaju na letove osim ako ih ne prati "mahram" ili odrasli muški rođak.

Odluka je donesena nakon sastanka u četvrtak između predstavnika talibana, dvaju zračnih prijevoznika i imigracijskih vlasti u zračnoj luci Kabul, rekli su avio-dužnosnici AFP-u.

''Nijedna žena ne smije se ukrcati na domaće ili međunarodne letove bez muškog rođaka'', stoji u pismu koje je visoki dužnosnik Ariane Afghan Airlinesa napisao svom osoblju, a kopiju je dobio AFP.

Glasnogovornik talibanskih vjerskih snaga, Ministarstva za promicanje vrlina i prevenciju poroka, porekao je da je naredio zabranu letova, ali dvije putničke agencije koje je kontaktirao AFP potvrdile su da su prestale izdavati karte samostalnim putnicama.

Još uvijek nije jasno hoće li ovo uticati i na strance, iako su lokalni mediji izvijestili da je Afganistanka s američkom putovnice prošlog tjedna spriječena letjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close