Kuda, kako, čemu ... ??

WHO upozorava kako je rizik od omikrona veoma visok, a Biden kako to nije razlog za paniku

Američki predsjednik Joe Biden poručio je Amerikancima da ne "paničare" zbog novo identificirane omikron varijante koronavirusa i rekao da za sada ne predviđa novu blokadu ili produženje ograničenja putovanja.
Vijesti / Svijet | 30. 11. 2021. u 00:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Joe Biden poručio je Amerikancima da ne "paničare" zbog novo identificirane omikron varijante koronavirusa i rekao da za sada ne predviđa novu blokadu ili produženje ograničenja putovanja.

Varijanta virusa, koja je prvi put otkrivena u Južnoj Africi, ali se već pojavljuje u više zemalja, "je razlog za zabrinutost, a ne razlog za paniku", rekao je Biden.

Naglasio je da su Sjedinjene Države u dobroj poziciji da kontroliraju širenje omikrona, a da ne moraju pribjegavati zatvaranju ili zabrani putovanja izvan ograničenja koja su već nametnuta za osam južnoafričkih zemalja, javlja AFP.

- Danas imamo više alata za borbu protiv ove varijante nego što smo ikada prije imali - rekao je, dodajući kako njegov glavni medicinski savjetnik Anthony Fauci očekuje da će trenutne vakcine djelovati protiv nove varijante, s trećim dozama koji povećavaju zaštitu.

Biden je ove zime obećao "detaljnu strategiju" za borbu protiv Covid-19, ali je signalizirao da Amerikanci neće biti podvrgnuti opterećujućim mjerama.

- Ne zatvaranjem već većom stopom vakcinacije, pojačivačima, testiranjem i još mnogo toga - rekao je, precizirajući da sada ne vidi potrebu za obaveznom vakcinacijom ili testiranjem na domaćem zračnom prometu.

Sjedinjene Države, Kanada i Europska unija strogo su ograničile ulazak putnika iz Južne Afrike i sedam drugih zemalja u regiji. Međutim, Biden je također rekao kako ne očekuje veće zabrane putovanja.

WHO: Rizik od omikrona veoma visok

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je u ponedjeljak da je globalni rizik od varijante omikrona “veoma visok” na osnovu dosadašnjih podataka, rekavši da bi mutirani koronavirus mogao dovesti do vala koronavirusa koji bi mogao imati “teške posljedice”.

Zdravstvena agencija UN-a, u tehničkom dokumentu izdatom državama članicama, navela je da ostaju "značajne neizvjesnosti" oko varijante koja je prvi put otkrivena prije nekoliko dana u južnoj Africi.

Međutim, navodi se da je moguće da varijanta ima mutacije koje bi joj mogle omogućiti da izbjegne odgovor imunološkog sistema i poveća svoju sposobnost širenja s jedne osobe na drugu.

- U zavisnosti od ovih karakteristika, moglo bi doći do budućih porasta zaraze COVID-19, što bi moglo imati ozbiljne posljedice, ovisno o brojnim faktorima, uključujući mjesto na kojem se mogu dogoditi porasti. Ukupni globalni rizik procjenjuje se kao veoma visok - dodaje se.

Upozorenje je stiglo kada je sve veći broj zemalja širom svijeta prijavio slučajeve ove varijante i krenuo da zalupi svoja vrata dok se naučnici utrkuju da otkriju koliko bi ova varijanta virusa mogla biti opasna.

Kopirati
Drag cursor here to close