Glas iz Rusije

Washington izdao Kurde

Peskov je rekao da su SAD posljednjih nekoliko godina bile najbliži saveznici Kurda.
Vijesti / Svijet | 23. 10. 2019. u 10:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Washington, koji je posljednjih nekoliko godina bio najbliži saveznik Kurda, napustio ih je i ostavio na granici, prisilivši ih na borbu s Turcima, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Komentirajući izjavu specijalnog američkog predstavnika za Siriju Jamesa Jeffreyja, koji je izrazio sumnju da će Kurdi napustiti teritorije navedene u sporazumima, Peskov je rekao da su SAD posljednjih nekoliko godina bile najbliži saveznici Kurda.

"Na kraju su napustili Kurde i zapravo ih izdali. Sada preferiraju da ostave Kurde na granici i gotovo da ih prinude da se bore protiv Turaka", rekao je Peskov, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, očigledno je da ako se kurdske oružane formacije ne povuku, "onda će odatle morati da odu sirijski graničari i ruska vojna policija".

"I faktički će preostale kurdske formacije pasti pod kotače turske vojske", naglasio je Peskov.

Turska od 9. listopada vodi operaciju "Izvor mira" u Siriji. Ankara je objavila da su djelovanja turske vojske usmjerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ.

Američki predsjednik Donald Trump je 7. listopada objavio da su se američke trupe počele povlačiti sa sjeveroistoka Sirije.


Kurdi i Damask zaključili su sporazum o zajedničkom suprotstavljanju Turskoj, a sirijska vojska prebačena je do sjeverne granice i zauzela nekoliko gradova koje su ranije kontrolirali Kurdi, uključujući Raku.

Washington i Ankara 17. listopada su objavili da su se dogovorili da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 sati i povuku kurdske snage na 30 kilometara u unutrašnjost Sirije kako bi se stvorila tampon-zona koju Ankara namjerava da kontrolira samostalno.

Rok za prekid vatre okončan je sinoć u 22.00 sata.

Kopirati
Drag cursor here to close