Reakcija iz Srbije

Vulin tvrdi da Srbija ne potiče migrante na odlazak ka BiH

Problem ilegalnih migracija, kako je ocijenio Vulin, neće biti skoro riješen jer u tome nema jedinstvene politike EU pa na zemljama koje su na migrantskoj ruti ostaje da se s tim bore kako god znaju.
Vijesti / Svijet | 03. 12. 2020. u 12:58

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin odbacio je u četvrtak u Banjoj Luci tvrdnje da njegova zemlja namjerno prebacuje ilegalne migrante u susjednu Bosnu i Hercegovinu, zbog čega je migrantska kriza u toj državi eskalirala proteklih mjeseci.

"Srbija se time ne bavi", ustvrdio je Vulin nakon sastanka s ministrom unutarnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem. Dodao je da je u zadnje vrijeme čuo niz međusobnih optužbi zemalja u regiji koje se pokušavaju što prije riješiti tereta izbjeglica i potaknuti ih da nastave put dalje.

Vulin je u Banjoj Luci i ranije bio čest gost u vrijeme dok je bio ministar obrane, a iz tog su razdoblja ostale zabilježen njegove zapaljive nacionalističke izjave i polemike s najvišim dužnosnicima u tijelima vlasti BiH. U novoj je ministarskoj ulozi Vulin u četvrtak kazao kako je RS "najvažniji prioritet za Srbiju".

BiH je u posljednje vrijeme snažno suočena s problemom ilegalnih migracija s obzirom da migranti stižu u BiH najviše iz Srbije te djelomice iz pravca Crne Gore. Put ka zapadnoj Europi olakšava im činjenica da su granice između tih država porozne i slabo nadzirane te da postoje dobro organizirane kriminalne skupine koje ih prebacuju iz jedne u drugu zemlju.

Vulin je ustvrdio kako se Srbija najučinovitije u Europi bori protiv takvih kriminalnih skupina dodajući kako sve ilgalne migrante koji dospiju do njezina teritorija nastoji držati u prihvatnim centrima, gdje su pod nadzorom.

Problem ilegalnih migracija, kako je ocijenio, neće biti skoro riješen jer u tome nema jedinstvene politike EU pa na zemljama koje su na migrantskoj ruti ostaje da se s tim bore kako god znaju.

Ministar policije RS Lukač kazao je kako on ne može potvrditi navode da netko namjerno propušta migrante na teritorij BiH. Dodao je kako je problem u tome što oni za prelazak granice najčešće koriste rijeku Drinu koju ili pregaze u razdoblju niskog vodostaja ili je pak preplove čamcima, javlja Hina.

Kazao je i kako je u posljednje vrijeme opažen novi fenomen jer se dio migranata iz BiH počeo prebacivati natrag u Srbiju, u nakani da tamo u boljim uvjetima prezime pa da na proljeće ponovo pokušaju nastaviti put ka državama-članicama EU.

Prema podacima objavljenim ovog tjedna, u BiH trenutačno boravi između sedam i osam tisuća ilegalnih migranata, a njih 6300 smješteno je u prihvatnim centrima u okolici Sarajeva te u Unsko-sanskoj županiji.

Priljev migranata, po podacima sigurnosnih agencija, sada je znatno smanjen u odnosu na ljetno razdoblje pa je tako tijekom studenog u BiH dnevno ulazilo njih između 20 i 30. Ranije ove godine svakog dana granicu je ilegalno prelazilo između 150 i 200 ilegalnih migranata.

Kopirati
Drag cursor here to close