Seksi odgovori

Cikotić o migrantima

Cikotić je pojasnio kako je u centrima za privremeni smještaj ilegalnih migranata sada registrirano njih oko 6300…
Vijesti / Politika | 02. 12. 2020. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U Bosni i Hercegovini trenutačno boravi između sedam i osam tisuća ilegalnih migranata, a njihov priljev ove je godine značajno smanjen zbog mjera koje su poduzele policijske agencije'', izjavio je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić za Televiziju Hayat.

Cikotić je pojasnio kako je u centrima za privremeni smještaj ilegalnih migranata sada registrirano njih oko 6300, a procjena je kako ih još tisuću i pol boravi u drugim objektima odnosno u privatnom smještaju.

"U velikoj mjeri je smanjen broj ulazaka migranata u BiH", ustvrdio je Cikotić. Po njegovim riječima, to je rezultat pojačanog rada ne samo Granične policije, nego i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), entitetskih MUP-ova te Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Video: CIKOTIĆ ZA HAYAT: POTPUNO RAZUMIJEM GNJEV I NEZADOVOLJSTVO GRAĐANA ZBOG MIGRANTSKE KRIZE

Konkretan je učinak tih mjera, tvrdi Cikotić, to što je sa 150 do 200 dnevnih ulazaka migranata tijekom ljeta u studenome taj prosjek bio između 20 i 30.

Komentirajući sigurnosne probleme povezane s migrantskom krizom i učestale zahtjeve lokalnih zajednica da se iz urbanih središta izmjeste migrantski centri, Cikotić je kazao kako i Ministarstvo sigurnosti to podupire. Odgovarajuću odluku o tome Predsjedništvo BiH je donijelo još u kolovozu, no provedba tih odluka se ispostavila nemogućom zbog različitih problema.

"Donijeti zaključak i realizirati ga dvije su potpuno različite stvari", kazao je Cikotić podsjećajući kako državno ministarstvo niti ima svojih objekata niti kapaciteta za smještaj migranata, a nitko ih zapravo ne želi u svom okruženju.

Na premještanju migranata iz naseljenih područja posebice inzistira Unsko-sanska županija, gdje je i najveća koncentracija onih koji pokušavaju nastaviti put ka Hrvatskoj i drugim državama EU. U Bihaću je pod pritiskom lokalnih vlasti ranije zatvoren centar "Bira", a migranti su prebačeni u kamp u selu Lipa udaljenom 20-ak kilometara.

Vlasti u Velikoj Kladuši također žele zatvoriti prihvatni centar "Miral", koji se nalazi u samom gradu, a slični zahtjevu stižu i od stanovništva naselja Blažuj i Hadžići kod Sarajeva, gdje su još dva prihvatna centra.

Ti su zahtjevi pojačani nakon što je skupina migranata potkraj studenog, u obračunu s mještanima, ubila 36-godišnjeg Jasmina Berovića koji se pokušao usprotiviti njihovu nasilničkom ponašanju.

Policija je uspjela identificirati dvojicu osumnjičenih za taj zločin, a obojica su nakon ubojstva pobjegla iz BiH te su uhićeni u Beogradu odnosno Prištini, što je još jednom pokazalo koliko je porozna granica sa Srbijom i Crnom Gorom, prenijela je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close