Vulin najavio

Srbija organizira vježbu kakva nije viđena od Jugoslavije

Vijesti / Svijet | 01. 11. 2021. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Srbiji će u petak, 5. studenog na 50 lokacija biti održana prva velika vježba civilne zaštite od vremena bivše Jugoslavije, najavio je srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin.

On je rekao da će vježba "Sistem 2021" biti izvedena u istom trenutku u 24 grada i 26 općina te da će u njoj sudjelovati skoro 8.000 ljudi, a riječ je o pripadnicima Sektora za izvanredne situacije MUP-a Srbije, Civilne zaštite, Gorske službe spašavanja, Crvenog križa, Vojske te lokalnih jedinica različite namjene, prenosi Srna. 

Vježba će, kako je istaknuo, pokazati da je Srbija velika, snažna i organizirana država koja je u stanju da se nosi s problemima na čitavom svojom teritoriju.

Vulin je naveo da veličina buduće vježbe nije zabilježena u novijoj povijesri Srbije i da još od vremena Jugoslavije nisu rađene tako velike vježbe civilne zaštite koje treba da pokažu kako funkcionira čitav sustav.

On je rekao za RTS da će vježba sadržati realan scenarij, dakle ono što može da se dogodi sa specifičnošću svake lokalne zajednice u kojoj će biti izvedena.

"Bit ću prisutan na dva mjesta – u Kragujevcu na jezeru i u Loznici na Drini. Tu ćemo prikazati reagiranje u slučaju velikih poplava, do spašavanja velikog broja ljudi na Drini, što je sve realan i moguć scenario", rekao je Aleksandar Vulin.

On je istaknuo da, što god da se dogodi, pripadnici jedinica i organizacija koji sudjeluju u vježbi moraju da budu u stanju da zaštite građane i njihovu imovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close