Poruka Albaniji i međunarodnoj zajednici

Vučićevo obraćanje: Ne budete li htjeli sačuvati mir, Srbija će pobijediti

"Ne budu li htjeli da sačuvaju mir, ja vam priopćavam - Srbija će pobjediti", poručio je.
Vijesti / Svijet | 31. 07. 2022. u 13:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nikada nije bila u kompleksnijoj i težoj situaciji u vezi s Kosovom, nego što je danas. Najavio je da vlasti u Prištini večeras u ponoć planiraju da na administrativnim prelazima zaustave sve one koji imaju srpske osobne iskaznice. Vučić je zamolio Albance, međunarodnu zajednicu i Srbe s Kosova da sačuvaju mir.

"Ne budu li htjeli da sačuvaju mir, ja vam priopćavam - Srbija će pobjediti", poručio je.

Nikad teža situacija 

"Situacija za naš narod na Kosovu i Metohiji je vrlo komplicirana i složena (…) mnogi ljudi su sveli svoj odnos prema Kosovu i Metohiji na parolaško djelovanje u kojem kažu 'Kosovo je Srbija' i to je sve, ali mislim da nikada nismo bili u kompleksnijoj i težoj situaciji nego što je danas", kazao je Vučić u obraćanju javnosti povodom situacije na Kosovu, piše N1

Kazao je da režim u Prištini pokušava da iskoristi raspoloženje u svetu, igrajući na kartu "veliki Putin je naredio malom Putinu, pa će mali Zelenski u liku Aljbina Kurtija da nekoga spašava i bori se protiv velikosrpskog hegemonizma".

"Donijeli su odluku da nameću stvari koje nemaju pravo da nametnu, pre svega narodu na sjeveru Kosova i Metohije. Unaprijed su poslali svoje jedinice s 21 tonom goriva i svega drugog na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, sa željom da zaustave sve one koji imaju srpske osobne iskaznice. Sve bi to trebalo da krene večeras u ponoć, uz istovremeno uvjeraavanje Srba da odustanu od KM tablica", najavio je Vučić.

Objasnio je kako se Priština poziva na točku tri sporazuma o slobodi kretanja koji su 2011. potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri, a u kojoj se kaže da svaka strana može primijeniti sustav kojim će osobne iskaznice biti praćene pisanim izlazno-ulaznim dokumentima za one koji tranzitno putuju u treće zemlje, koristeći statusno neutralni jezik.

Iznimka Srbi s Kosova 

Vučić je podvukao da to nikako ne može da važi za Srbe s Kosova, jer oni ne predstavljaju drugu stranu, niti putuju tranzitno u treće zemlje.

"Druga stvar je što to Albanci žele da iskoriste i kažu: 'Pa, to je reciprocitet, mi imamo pravo u skladu s Ustavom Kosova. Pa, u skladu s Ustavom Srbije Kosovo je dio Srbije, pa mi ne idemo oružjem da to vraćamo pod ustavno-pravnu kontrolu Republike Srbije. Ponašamo se odgovorno, ozbiljno, ne želimo sukobe i rat. To je najgluplje objašnjenje od albanskih političara", ocijenio je Vučić.

Kada je riječ o registarskim oznakam,a, Vučić je podsjetio da su sporazumom iz 2011. godine uvedene RKS i statusno neutralne KS tablice koje je izdavao UNMIK i da je njihovo važenje bilo oročeno na pet godina s najavom da će nakon isteka tog perioda dvije strane ponovo razmotriti pitanje oznaka.

U međuvremenu je, podsjetio je, Marko Đurić 2016. godine potpisao sporazum s Prištinom u kom se navodi da će se važenje KS tablica produžiti do kraja 2021. godine, ali je Priština u rujnu 2020, kako je ocijenio, samovoljno ukinula KS tablice.

"I što Priština danas hoće, želi da kaže: 'Ne postoje više KS tablice, mi smo suverena država, Kvinta nam kaže da smo suverena država, i briga nas za sve drugo, možete imati samo RKS tablice, i nećemo dozvoliti KM tablice da nitko ne bi pomislio da postoje ostaci druge države+", rekao je Vučić.

Kompletno Vučićevo obraćanje pročitajte OVDJE.

Kopirati
Drag cursor here to close