Grlom u jagode

Vučić vizionarski: Što će biti 2030.?

Na pitanje je li Srbija na europskom putu, Vučić je rekao da jeste i da mora biti.
Vijesti / Svijet | 14. 07. 2023. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija ne može "grlom u jagode" i da se "bije protiv cijlog svijeta", ali da ne dozvoljava da netko sve u Srbiji "pravi budalom".

"Šta mi možemo da uradimo - ne možemo grlom u jagode, ne možemo da se bijemo protiv cijelog svijeta. Možemo reći sve je ok, samo nemojte da nas pravite budalama. Mi ćemo procijeniti da li nešto moramo ili ne moramo, da taktiziramo, samo nemojte da nas pravite ludim i govorite da nam činite dobro, na bilo koji način ili u bilo kom obliku", rekao je predsjednik gostujući na TV Pink.

Svijet se mijenja

Na pitanje je li Srbija na europskom putu, Vučić je rekao da jeste i da mora biti.

"Ne zato jer sam ja fasciniran Bruxellesom, imao sam možda jednu lijepu posjetu od 200 posjeta. Svaka druga je bila mučenje, pa šta. Mi moramo voditi računa o svim našim interesima, o životima ljudi, ekonomiji i politici. Hoćemo li dočekati povoljniju situaciju u svijetu - ne znam. Svijet se mijenja, sporo za nas koji živimo život, a dva života nemamo. U povijesnom smislu se mijenja - 2030. godine Velika Britanija, Francuska, Italija neće biti u prvih 10 najrazvijenijih zemalja svijeta. Njemačka će biti 10., sa današnjeg četvrtog mjesta bit će 10., bit će jedina europska zemlja na posljednjem mjestu u prvih 10. Azijske zemlje će dominirati, uz SAD, koja će i dalje biti vjerojatno prvo mjesto ili će ga dijeliti sa Kinom, sve ostalo pada", rekao je Vučić.  

Predsjednik je rekao da je važno da se sada radi sve što se može, tamo gdje nas nitko ne ucjenjuje i da je važno da se sa europljanima surađuje i naveo primjer koliko Rusiji sada znači to što još uvijek posluje sa nekim europskim firmama, bez obzira na sankcije.

Jasenovac i stid 

"Mi nemamo ni plin ni naftu, već ovisimo od toga koliko ćemo kupiti. Mora biti jedna racionalna, promišljena, ozbiljna politika, ona u kojoj ćemo štititi nacionalne interese i u kojoj nećemo dozvoliti da nas prave ludim. U kojoj ćemo znati da sačuvamo živote našeg naroda", rekao je predsjednik. Istaknuo je da je potrebna politika u kojoj nećemo da se stidimo kada osgajamo našu decu, u kojoj nećemo da se stidimo kada pravimo filmove o Jasenovcu.

"U kojoj nećemo da se stidimo kada otvaramo spomenike našim junacima sa Košara, kada konačno nazovemo kej u Beogradu obalom Jasenovačkih žrtava. Niste imali Jasenovac ni u jednoj beogradskoj ulici 70 godina, ali smo imali i Šibenik i Zadar, sada da me ubijete kakve veze imaju Šibenik i Zadar a da nemamo Jasenovac nitko ne može da mi objasni, ali, eto, tako je, ima kod nas tog kmetskog, rajinskog mentaliteta da volimo da podilazimo drugima i ne brinemo o sebi, ali šta da radimo. To su stvari koje možemo da radimo", rekao je Vučić.

On je rekao da osim svega toga država treba biti spremna ukoliko neko napadne njen narod da ga obrani.

"Koliko god je moguće, ali da bježimo od toga i da se bavimo ekonomijom, i tvornicama i putevima i prugama", rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Vučić najavio 130 novih hotela

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da će Srbija za EXPO napraviti nešto što će biti u prva dva sajamska prostora u Europi, kao i do 130 novih hotela. Gostujući na TV Pink, Vučić je rekao da mi nećemo napraviti EXPO kao Dubai, jer toliko novca nemamo.

"Ali uradit ćemo tako da Beogradu ostane možda najbolji ili drugi najbolji sajamski prostor u Eiropi. Mi da se poredimo sa Dubaijem, ne možemo", poručio je Vučić.

Dodao je da će tada biti završen i nacionalni stadion koji će, kako je rekao, biti mnogo ljepši od Alianc arene. Naglasio je da je EXPO velika nada za Srbiju i velika stvar za našu zemlju.

"Gradonačelnik Malage je podnio ostavku zbog EXPO. Mi ćemo imati 2,6 milijuna dodatnih turista zbog EXPO. Računajte da potroše samo 300 eura. Morat ćemo da izgradimo još preko 100, 120 do 130  potpuno novih hotela", istaknuo je Vučić.

Naglasio je da će na EXPO svi doći da se što bolje predstave.

"Tu će nam doći od Izraela, koji ulaže 5,4 posto svog BDP-a u znanstvena istraživanja. Mi ćemo predstaviti naše najinventivnije iz naših znanstvenih centara. Svi iz regije će se htjeti predstaviti na najbolji način", zaključio je predsjednik Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close