Nova runda pregovora

Vučić poslije sastanka s Kurtijem: Tražili su da priznam Kosovo

''Tražili su odmah i hitno da čuju kada ćemo da priznamo Kosovo'', rekao je Vučić.
Vijesti / Svijet | 15. 06. 2021. u 12:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Bruxellesu gdje se održala nova runda dijaloga Beograda i Priština na visokom političkom nivou.

Vučić je nakon sastanka s prištinskim predstavnikom Albinom Kurtijem rekao da se ništa nisu dogovorili, kao i da je ovo danas bio pokušaj Prištine da Beograd napusti dijalog, ali da se to neće dogoditi.

U Bruxellesu se održava nova runda dijaloga Beograda i Priština na visokom političkom nivou i to između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija kao i šefa diplomatije Evropske unije Josepha Borella i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

''Ne znam ni što bih vam rekao, dužina razgovora govori o tome kakvi su rezultati. Dogovoreno je da se do kraja srpnja nastavi dijalog na najvišem nivou, nadam se da je to važna stvar koja bi mogla jamčiti mir i stabilnost. Albanska delegacija ne želi da ispuni ugovore koje su Albanci potpisali. Tražili su odmah i hitno da čuju kada ćemo da priznamo Kosovo i pod tri nazivaju incidentima i provakcijama činjenicu da Srbi žele  nazočiti liturgijama u svojim crkavama jer je to zemljište dato u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića. Albanci ne žele da razgovaraju o Zajednici srpskih općina, traže kada ćemo da priznamo kosovsku nezavisnost'', rekao je Vučić.

Sastanak Vučića i Kurtija

Prije zajedničkog sastanka Borel i Lajčak odvojeno su razgovarali sa Kurtijem i Vučićem.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je srbijanska delegacija koju predvodi predsjednik Aleksandar Vučić još jednom danas istaknula posvećenost nastavku dijaloga Beograda i Prištine i spremnost da se ide ka traženju kompromisnog rješenja.

Petković je nakon bilateralnog sastanka srbijanske delegacije sa predstavnicima EU - Josephom Borellom i Miroslavom Lajčakom, kazao da je Borell razumuo posvećenost Beograda dijalogu i da je rekao da će i o detaljima trilateralnog sastanka izvijestiti i američkog predsjednika Bidena.

Prema njegovim riječima, predsjednik Vučić je na to ukazao da je suština i da nas najviše zanima da li će biti pomaka u samom dijalogu.

''To je za nas ključno i zato smo u Bruxellesu'', kazao je Petković i dodao da bi trebalo da se na današnjim sastancima razgovara i o pitanju nestalih, energetici i o velikim temama koje opterećuju odnose Beograda i Prištine.

"Dijalog je važan, Srbija je najvažnija"

Predsjednik Srbije oglasio se uoči sastanka sa europskim zvaničnicima i poručio da je "dijalog važan".

''Početak, nadam se, dobrog dana za Srbiju ovde u Bruxellesu. Dijalog je važan, Srbija je najvažnija'', poručio je on u objavi na Instagramu.

Kopirati
Drag cursor here to close