Palmer u posjeti

Amerika očekuje uzajamno priznavanje Kosova i Srbije

Palmer je istaknuo da SAD snažno podržavaju dijalog koji se vodi pod okriljem EU i ulogu specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka…
Vijesti / Svijet | 03. 06. 2021. u 14:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dijalog s Prištinom je u fokusu Vlade Srbije, ali je potrebno da se ranije dogovorene stvari u okviru dijaloga, prije svega Zajednica srpskih općina, provedu u djelo'', rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić na sastanku s američkim specijalnim izaslanikom za zapadni Balkan Matthewom Palmerom.

Okrenutost Beograda

"Beograd je ispunio sve svoje obveze i očekujemo da vidimo i to s druge strane kako bi dijalog imao smisla. Jedna od njih je i pitanje pronalaženja i identifikacije nestalih osoba i u potpunosti smo posvećeni potpunom rješavanju tog pitanja", precizirala je Brnabić.

Navela je kako će Beograd nastaviti zalagati se za postizanje održivog kompromisa u dijalogu s Prištinom, uz zaštitu interesa tamošnjih Srba, kao i očuvanje državnih i nacionalnih interesa zemlje, objavljeno je iz Vlade Srbije.

Palmer je istaknuo da SAD snažno podržavaju dijalog koji se vodi pod okriljem EU i ulogu specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka i pohvalio je okrenutost Beograda i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića razgovorima s Prištinom.

Tijekom sastanka razgovaralo se i o sveukupnoj regionalnoj situaciji, a sugovornici su se suglasili da su mir i stabilnost na zapadnom Balkanu od suštinske važnosti za politički i ekonomski napredak cijele regije.

Palmer je naglasio da je jedan od prioritetnih interesa SAD stabilnost i sigurnost zapadnog Balkana i pohvalio ulogu Srbije u regionalnim inicijativama, koje će u znatnoj mjeri podići kvalitetu života svih građana u regiji, ali i dodatno unaprijediti i osnažiti regionalno ekonomsko povezivanje.

Fokus aktivnosti

Istaknuto je da će fokus aktivnosti SAD u Srbiji biti na investicijama u infrastrukturi i ulaganja u obnovljive izvore energije.

Palmer, koji je i zamjenik pomoćnika državnog tajnika, ukazao je na potrebu da se osigura da medijsko okruženje omogući da se čuju različita mišljenja.

Inače, dan ranije je Palmer za kosovsku televiziju rekao kako je ''snažna i trajna priroda partnerstva SAD-a i Kosova''.

''Podržavamo europsku perspektivu Kosova. Želimo vidjeti da se Kosovo integrira u europsku i euroatlantsku zajednicu. Podržavamo vladine ciljeve u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala i promociji vladavine zakona. Želimo da budemo tamo kao jaki partneri'', kazao je.

Palmer je istaknuo kako proces dijaloga vode Kosovo i Srbija uz pomoć EU i snažnu podršku SAD.

''Mislim da je dobra poruka za Kosovo i Srbiju ako vide da ja i Lajčak rame uz rame podržavamo ovaj proces. Rok za dijalog ne postoji, ali što je proces dijaloga duži, to će biti teži. SAD žele da sporazum koji će biti zaključen uz uzajamno priznavanje'', rekao je Palmer ranije u Prištini.

Kopirati
Drag cursor here to close