Podržano, ali ne i prihvaćeno

Vučić između osuda i pohvala za plan o Kosovu

Čelnici Srbije i Kosova podržali su prijedlog EU-a za normalizaciju međusobnih odnosa i izrazili spremnost da počnu s njegovom provedbom, objavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku
Vijesti / Svijet | 01. 03. 2023. u 15:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija ostaje privržena razgovorima pod pokroviteljstvom Europske unije i pronalaženju kompromisnog rješenja za normalizaciju odnosa s Kosovom, rekao je u srijedu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u telefonskom razgovoru s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Layen.

Vučić je danas je izvijestio Von der Layen o dijalogu Beograda i Prištine i naglasio odlučnost Srbije da nastavi s reformskim procesima u cilju boljeg života svih građana i dostizanja statusa punopravnog člana u EU, priopćeno je iz Vučićeva ureda, piše Hina.

Normalizacija

Predsjednica EK-a je, kako se navodi, istaknula da je" budućnost Srbije u EU" i pozvala na "poduzimanje daljnjih važnih koraka na tom putu".

Čelnici Srbije i Kosova podržali su prijedlog EU-a za normalizaciju međusobnih odnosa i izrazili spremnost da počnu s njegovom provedbom, objavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell u ponedjeljak kasno navečer.

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti složili su se danas da nema daljnje potrebe razgovarati o prijedlogu sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije", rekao je Borrell nakon sastanka s dvojicom čelnika u Bruxellesu.

Aleksandar Vučić rekao je u utorak da sve dok je predsjednik Srbije neće potpisati ni formalno niti neformalno priznanje Kosova ni njegovo članstvo u UN-u, dodajući kako je to rekao svim europskim i svjetskim čelnicima i da svi to znaju.

Na udaru desne oporbe

Vučić se, poslije sastanka u Bruxellesu, našao na udaru desne oporbe koja traži njegovu ostavku, optužujući ga za izdaju Kosova, državnih i nacionalnih interesa, dok na drugoj strani dobija potporu koalicijskih partnera, stranačkih dužnosnika i provladinih medija.

Vođa konzervativnog pokreta Dveri Boško Obradović je, navodeći da je Vučić prihvatio europski plan za Kosovo, ustvrdio da je pristao i na njegovu primjenu.

Obradović je podsjetio na zahtjev četiri parlamentarne stranke da Vučić zbog "predaje Kosova" podnese ostavku na dužnost predsjednika Republike, ocijenivši kako ga "ta tema najviše boli".

S druge strane, koalicijski partner Vučićevih naprednjaka (SNS) predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić poručio je da treba podržati pregovarački tim na čelu s Vučićem i da taj proces nema alternativu. ocijenio je da bi bila "najgora stvar da pregovori propadnu i da za to bude okrivljena Srbija". Poručio je i da nije optimističan oko kompromisa o Zajednici srpskih općina navodeći da "sve što ponudi Priština, za Beograd će biti malo, a sve što Beograd traži kao nadležnosti za ZSO, za Prištinu će biti mnogo".

Cjelovitost Srbije

Ministar gospodarstva Rade Basta priopćio je da pruža "bezrezervnu podršku predsjedniku Vučiću u daljnjim pregovorima s predstavnicima EU i SAD u pronalaženju kompromisa" i pozvao sve stranke da "shvate ozbiljnost i okolnosti u kojima se nalazi Srbija" i da je "potrebno državno i političko jedinstvo kako bi se sačuvao mir i zaštitili državni i nacionalni interesi".

Član Predsjedništva Srpske napredne stranke i donedavni ministar Nebojša Stefanović naglasio je da se Vučić "državnički i patriotski bori za svoju zemlju" i da uspijeva zaštititi "suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Srbije".

Bivša potpredsjednica srbijanske vlade Zorana Mihajlović ocijenila je u utorak da Beograd treba "prihvatiti i provesti" sporazum EU o normalizaciji odnosa s Kosovom. Ustvrdila je da predloženi plan "ne znači izdaju" nego da je "prilika za novi početak suživota Srba i Albanaca na Kosovu" te da je to "proces koji gleda u budućnost".

Podržano, ali ne i prihvaćeno

Iz nevladinog sektora ukazuju na to da se, nakon Vučićeve izjave da je podržao, ali ne i prihvatio europski plan za Kosovo te da predstoji implementacija tog dokumenta, "može smatrati da je plan prihvaćen".

Predsjednica Europskog pokreta u Srbiji Jelica Minić ocijenila je da su u pitanju Vučićeve "semantičke igre" jer se ide ka implementaciji nečega što, navodno, nije prihvaćeno.

Minić je ocijenila da su u pitanju "zbunjujuće poruke" koje služe tome da srbijanska javnost prihvati prijedlog za Kosovo.

 

Kopirati
Drag cursor here to close