Na marginama summita EU-a

Vućić i Kurti opet pozvani u Bruxelles na sastanke

“Čelnici Kosova i i Srbije pozvani su na sastanke podrške Dijalogu na marginama Europskog vijeća kasnije ovog tjedna”, rekao je Stano.
Vijesti / Svijet | 24. 10. 2023. u 19:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Albin Kurti pozvani su u Bruxelles krajem ovoga tjedna gdje će na marginama sastanka na vrhu EU-a razgovarati o stanju dijaloga o normalizaciji odnosa, najavio je glasnogovornik Komisije Peter Stano.

“Čelnici Kosova i i Srbije pozvani su na sastanke podrške Dijalogu na marginama Europskog vijeća kasnije ovog tjedna”, rekao je Stano.

Summit EU-a održava se u četvrtak i petak, a prema diplomatskim izvorima, Kurti i Vučić trebali bi biti u Bruxellesu u četvrtak. Isti izvori navode da ovdje nije riječ o sastanku njih dvojice, nego da će oni imati odvojene sastanke.

Posebni izaslanici

Tijekom proteklog vikenda u posjetu Beogradu i Prištini bili su posebni izaslanik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak, posebni izaslanik Sjedinjenih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar te s predstavnici Francuske, Njemačke i Italije.

“Razgovori posebnog izaslanika Lajčaka u Beogradu i Prištini bili su usmjereni na to kako potaknuti provedbu Ohridskog sporazuma. Ne postoji namjera da se taj sporazum zamijeni”, rekao je Stano.

Nakon što su 27. veljače Vući i Kurti postigli suglasnost o sporazumu na putu prema normalizaciji odnosa, u Ohridu je 18. ožujka prihvaćen aneks toga sporazuma, koji je zapravo plan provedbe sporazuma iz veljače. Iako EU tvrdi da je postignuta suglasnost o oba ta dokumenta, nijedan nije potpisan.

Vučić je u više navrata izjavljivao da ne namjerava ispoštivati neke obveze koje proizlaze iz tih sporazuma, poput odredbe da neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Albanski premijer Albin Kurti ne želi formirati zajednicu općina sa srpskom većinom koja bi imala široke ovlasti, nešto poput Republike Srpske u BiH.

Stano navodi da se na sastancima u Beogradu i Prištini tijekom vikenda razgovaralo o različitim idejama, od kojih su neke bile i u pisanom obliku te da će se razgovori nastaviti.

Moderni europski prijedlog

“To uključuje i moderni europski prijedlog statuta zajednice općina sa srpskom većinom. Očekujemo da obje strane brzo djeluju i pokažu da su privržene procesu normalizacije ispunjavanjem obveza preuzetih u dijalogu iz sporazuma o putu prema normalizaciji i svih prethodnih sporazuma bez ikakvih uvjeta ili odgđanja”, rekao je Stano.

Odnosi između Srbije i Kosova iznimno su napeti, naročito nakon 24. rujna, kada je oko 30 naoružanih Srba upalo u selo Banjska na većinski srpskome sjeveru Kosova i zabarikadiralo se u srpski pravoslavni samostan, prenosi Hina.

Policija je nakon pucnjave zauzela samostan. U pucnjavi su ubijena trojica napadača i jedan kosovski policajac.

Kosovo optužuje Srbiju da stoji iza toga napada i da je njegov cilj bio zauzeti sjeverni dio na kojem su Srbi u većini. U EU-u izbjegavaju javno reći tko stoji iza toga napada, tvrdeći da čekaju da se utvrde sve činjenice.

Srbija negira povezanost s tim napadom i tvrdi da su to organizirali lokalni Srbi. Međutim, u Srbiji je proglašen dan žalosti za poginulim osobama koje su sudjelovale u tom napadu.

Kopirati
Drag cursor here to close