Najava skorog rata?!

Vrhovni komandant kineske vojske: Ojačati svoju vojsku i pobijediti u ratovima

Kina treba bolje koristiti vojnu nauku, tehnologiju i industriju kako bi ojačala svoju vojsku i pobijedila u ratovima
Vijesti / Svijet | 08. 03. 2023. u 16:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina treba da poboljša svoju upotrebu vojnih resursa kao što su tehnologija, lanci snabdijevanja i nacionalne rezerve "kako bi ojačala svoju vojsku i pobijedila u ratovima", izjavio je u srijedu predsjednik Xi Jinping.

Xi je vrhovni zapovjednik kineskih oružanih snaga i trebao bi biti službeno ponovo izabran za predsjednika ovaj tjedan.

Konsolidacija i unapređenje "integrisanih strateških sposobnosti" novi je zahtjev koji je postavila vladajuća Komunistička partija, poručio je Xi predstavnicima Narodnooslobodilačke vojske i vojne policije tokom godišnje sjednice parlamenta, javila je državna televizija CCTV.

Noseći kinesko odijelo u vojno zelenoj boji, podsjetio je vojsku da je mora predvoditi partija. Xi je prošle godine osigurao treći mandat šefa stranke bez presedana.

Kina treba bolje koristiti vojnu znanost, tehnologiju i industriju kako bi ojačala svoju vojsku i pobijedila u ratovima - rekao je Xi.

Zamolio je nacionalne laboratorije da ubrzaju svoja istraživanja u vojnoj tehnologiji kako se Kina ne bi morala oslanjati na strane države.

Također je izjavio da industrijski lanci snabdijevanja moraju biti otporniji i pozvao na veću izgradnju infrastrukture i stvaranje nacionalnih rezervi za potrebe vojske.

Xi nije precizirao koji su to "strateški rizici" koje vojska, kako je rekao, treba da riješi.

Kina zauzima sve uporniji stav prema Sjedinjenim Državama i drugim zemljama, i nikada se nije odrekla upotrebe sile za vraćanje Tajvana pod svoju kontrolu, otoka koji odbacuje zahtjeve Pekinga na suverenitet nad njim, prenosi Reuters.

Odličan tekst na Index.hr o sukobu Kine i SAD-a

Dok je pozornost svijeta usmjerena primarno prema ratu u Ukrajini, paralelno se odvija rat koji će dugoročno možda i više utjecati na događaje u budućnosti. Tehnološko-ekonomski rat SAD-a i Kine, primarno oko mikročipova, nalikuje na ulazak u novi hladni rat.

Iako je SAD desetljećima pokušavao od Kine napraviti saveznika, službeno potpomagao njen ekonomski i tehnološki uzlet, situacija se naglo promijenila. Zadnjih godina se na Kinu gleda kao na konkurenta te se  javno s njom ulazi u razne sukobe.

Pod opravdanjem vojne sigurnosti su nametnute sankcije na izvoz mikročipova iz SAD-a i tradicionalnih država saveznica u Kinu. Japan, Tajvan, Južna Koreja i EU su "nagovoreni" da se uključe u taj sukob, a osim direktnog izvoza mikročipova nove generacije, zabranjen je i izvoz bilo čega što je napravljeno korištenjem oprema i tehnologije nastalih u SAD-u.

Sve se odigralo relativno brzo, u zadnje četiri godine, što daje naslutiti kako se radi o dosta širokom dogovoru unutar državnog i političkog vodstva SAD-a. Kina za sada nije reagirala, što je čudno s obzirom na to da se radi o dosta velikom udarcu na njenu cjelokupnu industriju i vojnu moć. Za sada gubi u natjecanju, ali to se može promijeniti.

Dalje možete čitati na Index.hr

Kopirati
Drag cursor here to close