Vojna vježba

Kineska vojska uputila 71 avion i sedam brodova prema Tajvanu

Kinesko vojno uznemiravanje samoupravnog Tajvana, za koji tvrdi da je njezin teritorij, intenziviralo se posljednjih godina.
Vijesti / Svijet | 26. 12. 2022. u 10:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineska vojska uputila je 71 avion i sedam brodova prema Tajvanu u 24-satnoj demonstraciji sile usmjerenoj prema tom otoku, priopćilo je u ponedjeljak tajvansko ministarstvo obrane, nakon što je Kina izrazila ljutnju na odredbe povezane s Tajvanom u američkom godišnjem zakon o obrambenoj potrošnji koji je usvojen u subotu.

Kinesko vojno uznemiravanje samoupravnog Tajvana, za koji tvrdi da je njezin teritorij, intenziviralo se posljednjih godina, a Narodna oslobodilačka vojska Komunističke partije slala je avione ili brodove prema otoku gotovo svakodnevno.

Od nedjelje ujutru do ponedjeljka ujutru, 47 kineskih aviona prešlo je središnji dio Tajvanskog tjesnaca, neslužbene granice koju su obje strane prešutno prihvatile, navodi tajvansko Ministarstvo nacionalne obrane, javlja AFP.

Među avionima koje je Kina poslala prema Tajvanu bilo je 18 borbenih aviona J-16, 11 lovaca J-1, šest lovaca Su-30 i dronovi.

Tajvan je priopćio da je pratio kineske avione preko svojih kopnenih raketnih sustava, kao i na brodovima svoje mornarice.

Kopirati
Drag cursor here to close