Amerikanac Travis King

Vojnik koji je pretrčao u Sjevernu Koreju vodi se nestalim

Kingovi motivi ostaju nejasni, iako su američki dužnosnici rekli da se suočava s vojnim krivičnim postupkom i da se čini da je namjerno prešao granicu.
Vijesti / Svijet | 21. 07. 2023. u 09:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki vojnik Travis King koji je bez dozvole prešao granicu iz Južne Koreje u Sjevernu Koreju, vodi se trenutno kao nestao zbog ograničene i izolacijske informacijske politike ove zemlje.

King je pretrčao granicu u utorak dok je bio u civilnom obilasku demilitarizirane zone između dviju Koreje, a američki dužnosnici priopćili su su da tek trebaju utvrditi njegovu sudbinu.

"Sjevernokorejci ne žele komunicirati s vanjskim svijetom", rekao je direktor Korea Risk Group sa sjedištem u Seulu, Andrei Lankov, ističući da je jedini poznati slučaj da je strancima dopušten ulazak u zemlju u posljednje tri godine bio novi kineski veleposlanik i drugi diplomati u ožujku ove godine, nakon dugotrajnih pregovora.

Kingovi motivi ostaju nejasni, iako su američki dužnosnici rekli da se suočava s vojnim krivičnim postupkom i da se čini da je namjerno prešao granicu.

"Sada, čak i ako se želi vratiti u Sjedinjene Američke Države, to bi moglo potrajati godinama. Očekivao bih da bi ovaj vojnik mogao ostati u Sjevernoj Koreji barem još dvije, tri ili četiri godine", kazao je Lankov.

Podsjećamo, nekoliko sati nakon pritvora vojnika, Sjeverna Koreja je lansirala dva balistička projektila u obližnje more.

Lansiranje projektila, koje je potvrdila vojska Južne Koreje, dolazi u trenutku kada na Korejskom poluotoku rastu tenzije. Nije bilo nagovještaja da je lansiranje povezano sa zatočenjem vojnika.

Kopirati
Drag cursor here to close