Piše Daily mail

Vojni zapovjednik Hamasa: Plan nije bio ubojstvo civila

U ekskluzivnom intervjuu za The Mail on Sunday, vođa bataljuna od 400 Hamasovih terorista tvrdio je da je početni plan bio ubiti izraelske vojnike i uzeti dio vojnika za taoce.
Vijesti / Svijet | 06. 11. 2023. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki vojni zapovjednik Hamasa je kritizirao vođe terorističke skupine, uz tvrdnju da barbarski napadi 7. listopada nikada nisu trebali ciljati izraelske civile, piše Daily Mail.

Izmaklo kontroli? 

U ekskluzivnom intervjuu za The Mail on Sunday, vođa bataljuna od 400 Hamasovih terorista tvrdio je da je početni plan bio ubiti izraelske vojnike i uzeti dio vojnika za taoce.

No rekao je da su politički čelnici Hamasa promijenili naredbe u zadnji trenutak što je dovelo do divljačkog silovanja, mučenja i ubojstva više od 1400 djece, žena i muškaraca. Stotine Izraelaca su vraćene u Gazu kao taoci.

"Ja sam jedan od planera (7. listopada) i nismo očekivali da će to ići ovako", rekao je govoreći putem šifrirane aplikacije Telegram prošli tjedan.

"Naše vodstvo je govorilo našim mladima govoreći: idite, radite što god želite, uzmite što god želite... Vidite i svjedočite da smo ubijali bebe. Naš odlazak tamo u civilna područja, uzimanje 250 talaca, nije bilo planirano. Oni su civili. Naš je plan bio uzeti nekoliko vojnih talaca u zamjenu za naše zarobljenike". 

Optužio vođu

Zapovjednik, pod kodnim imenom Abu Mohammed, optužio je vođu Hamasa Yahya Sinwara da se ponaša kao 'ulični borac'. Rekao je da vodstvo Hamasa koje je naredilo svojim teroristima da 'rade što žele' ne živi u Gazi i ne suočava se s osvetom Izraela.

"Naš razlog za ovu objavu je taj što želimo podići svoj glas u svijetu. Moja draga Gaza je pod bombardiranjem. Problem je zbog našeg vodstva". 

Ustvrdio je da su Hamasovi vojni zapovjednici u Gazi zapravo odsječeni od političkog vodstva i da se sada oslanjaju na glasnike kao u 'davna vremena'.

Rekao je da ima samo neke datulje i maslinovo ulje za jelo, za razliku od glave grupe, Ismaila Haniyeha i drugih, koji žive u obilju u Kataru i Turskoj.

"Ne znamo u kojem smjeru ići dalje. Ne znamo kojim putem krenuti", rekao je, tvrdeći da nekoliko drugih zapovjednika Hamasa sada dovodi u pitanje vodstvo.

Podjetimo, zabava na otvorenom koja je trajala cijeli vikend, a koja je najavljivana kao proslava 'prijateljstva, ljubavi i beskrajne slobode' postala je nezamislivo krvoproliće kada su Hamasovi teroristi upali na Supernova Festival u južnom Izraelu i ubili 260 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close