100% Palestinska

Šef Hezbolaha: Operacija Hamasa bila je sjajna

Vođa Hezbolaha ovo što se sada događa u Gazi naziva odlučujućom bitkom koja nije poput prethodnih ratova. Kaže da za to svi moraju snositi odgovornost.
Vijesti / Flash | 03. 11. 2023. u 16:40 Bljesak.info
Hezbollah chief Hassan Nasrallah gives Gaza speech

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vođa Hezbolaha Hassan Nasrallah svoj govor u petak počeo je odavanjem počasti libanonskim i palestinskim "mučenicima" ubijenim u sukobu.

"Moja braćo i sestre, mir neka je s vama", kaže Hassan Nasrallah. “Danas smo ovdje da se prisjetimo onih koji su uzori Hezbolaha", dodaje.

Kaže da su neki libanonski i palestinski borci koji su poginuli dobili medalje i da se danas razgovara s njihovim obiteljima.

"Ako ste htjeli tražiti rat sa svim etičkim, moralnim i vjerskim pravima, ne možete pronaći rat", dodaje.

Hassan Nasrallah vodeći je glas u regionalnom vojnom savezu koji je uspostavio Iran kako bi se suprotstavio SAD-u i Izraelu, poznatom kao "Osovina otpora".

Njegovo obraćanje dolazi nakon što je Hezbolah jučer izveo, kako se čini, najveći napad na Izrael do sada. Ta je militantna organizacija jučer objavila da je pokrenula 19 simultanih napada na položaje izraelske vojske i prvi put upotrijebila eksplozivne dronove.

Vođa Hezbolaha ovo što se sada događa u Gazi naziva odlučujućom bitkom koja nije poput prethodnih ratova. Kaže da za to svi moraju snositi odgovornost.

Nasrallah također ističe dva cilja: prvi je zaustaviti rat u Gazi, a drugi je da Hamas bude pobjednik u ovom ratu.

Tijekom snimljenog govora, koji već traje više od sat vremena, još nije dao naznake sljedećih poteza Hezbolaha.

Nasrallah kaže da bi arapske i muslimanske zemlje trebale raditi zajedno kako bi zaustavile rat u Gazi.
Dodaje da "neprijatelj prijeti Libanonu i Libanoncu dok tone u pijesku Pojasa".

Nasrallah kaže da je Hezbolah ušao u bitku 8. listopada, dan nakon što je Hamas pokrenuo iznenadni napad na jug Izraela. Kaže da se svakodnevna razmjena vatre s izraelskim snagama duž libanonske granice može činiti skromnom, ali da je vrlo važna, nazivajući je događajem bez presedana od 1948.

Nasrallah je također potvrdio da je do sada ubijeno 57 boraca Hezbolaha.

Nasrallah nastavlja riječima da Hezbolah iz dana u dan eskalira svoje operacije i tjera Izrael da zadrži svoje snage u blizini libanonske granice umjesto Gaze ili okupirane Zapadne obale. Dok se nastavlja doticati poznatih tema tijekom svog govora, vođa Hezbolaha također kaže da je daljnja eskalacija na libanonskom frontu stvarna mogućnost.

Situacija u Gazi pokazuje "glupost Izraela", kaže čelnik Hezbolaha.

Hassan Nasrallah kaže da Izraelci "ubijaju" žene i djecu u regiji.

"Čine masakre za masakrima... Žele da vodstvo otpora pokaže svoje bijele zastave. Ishod ovog rata će biti na strani Palestine", kaže.

Ono što se događa u Gazi pokazuje "zloću ovog entiteta", dodaje misleći na Izrael.

Nasrallahov govor je unaprijed snimljen i pušta se diljem regije, uključujući i Bagdad, gdje su se pristaše iračkih šijitskih naoružanih skupina okupile na trgu Tahrir.

Hassan Nasrallah kaže da objašnjava položaj Hezbolaha i okruženje u Libanonu.

Izrazio je "svoju zahvalnost onima u Jemenu i Iraku koji su sudjelovali u ovoj bitci".

Kaže da se "bitka protiv poplave u Alaqsi", kako Hamas naziva svoje napade na Izrael, proširila na više od jednog fronta.

"Operacija Hamasa bila je sjajna, ta sveta operacija je bila 100% palestinska", kaže Nasrallah.

"Ova operacija nije imala negativnu stranu i nisu mogli drugačije", rekao je šef Hezbolaha o upadu Hamasa u Izrael, u kojem je ubijeno 1400 ljudi, od kojih su velika većina civili, i tijekom kojeg su počinjena brojna zvjerstva nad civilnim žrtvama.

Govoreći o životu u Gazi, kaže da više od dva milijuna ljudi živi na "malom području" i da imaju "jako težak život".

“Svakodnevno ubijaju naše ljude”, kaže o Izraelu.

Također je rekao da će napad, koji je, kako je dodao, u tajnosti planirala palestinska skupina, imati trajne posljedice. "Ova slavna, seizmička operacija izazvala je potres u smislu sigurnosti, vojske, politike, diplomacije, pa čak i psihološki", rekao je. "To će imati duboke strateške posljedice."

Nasrallah je rekao da je Izrael postavio previsoke ciljeve kada je u pitanju pokušaj uništenja Hamasa i brisanja njegovih vođa.

Također je izrazio sumnju u sposobnost Izraela da postigne svoj zacrtani cilj oslobađanja talaca držanih u Gazi rekavši da je u prošlosti bio prisiljen pregovarati o oslobađanju zarobljenika.

e su "krive za ono što se događa u Gazi i ljudima u regiji", kaže čelnik Hezbolaha. U nastavku svog obraćanja Hassan Nasrallah kaže da je Izrael "samo alat" i da ga SAD "koristi".

"Sjedinjene Države su protiv prekida vatre, protiv svega. Moraju uzeti u obzir ono što rade ljudima u regiji", kaže.

Vođa Hezbolaha pozvao je arapske zemlje da prestanu trgovati s Izraelom.

Kopirati
Drag cursor here to close