Policija po gradu

Moskva se priprema za pogreb Navaljnog, očekuju se demonstracije

Moskovska policija priprema se za pogreb koji će okupiti velik broj ožalošćenih pristaša ruskog borca za slobodu.
Vijesti / Svijet | 01. 03. 2024. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Moskvi će danas u poslijepodnevnim satima biti pokopan Aleksej Navaljni, oporbeni lider koji je preminuo u ruskom zatvoru. Moskovska policija priprema se za pogreb koji će okupiti velik broj ožalošćenih pristaša ruskog borca za slobodu, prenosi Hina.

Kod groblja i crkve u kojoj će biti održana ceremonija, moskovska je policija od sinoć rasporedila vozila i barijere.

Navaljnijevi saveznici - koji su obećali da će uživo prenositi dnevne događaje na internetu - optužili su predsjednika Vladimira Putina da ga je ubio jer ruski čelnik navodno nije mogao tolerirati pomisao da Navaljni bude oslobođen u potencijalnoj razmjeni zarobljenika.

Nisu objavili dokaze koji bi potkrijepili tu optužbu, ali su obećali otkriti kako ga je i tko ubio.

Kremlj je zanijekao umiješanost države u njegovu smrt i rekao da nije upoznat s bilo kakvim sporazumom o oslobađanju Navaljnog. U njegovoj smrtovnici - prema saveznicima - stoji da je umro prirodnom smrću.

Tko je bio Navaljni?

Navaljni, bivši odvjetnik, postavio je najodlučniji politički izazov protiv Putina otkako je ruski čelnik došao na vlast krajem 1999., organizirajući ulične prosvjede i objavljujući visokoprofilna istraživanja o navodnoj korupciji nekih iz vladajuće elite.

No niz kaznenih prijava za prijevaru i ekstremizam - za koje je Navaljni rekao da su politički motivirani - dovele su ga do zatvorske kazne od preko 30 godina, a većina njegovih pristaša je ili pobjegla iz zemlje ili je u zatvoru.

Navaljni se odlučio vratiti u Rusiju iz Njemačke 2021. nakon što je liječen od, kako su zapadni liječnici rekli, trovanja nervnim agensom, da bi odmah bio priveden.

Putin, koji kontrolira sve poluge države i za koji se očekuje da će za dva tjedna biti ugodno reizabran za još jedan šestogodišnji mandat, još nije komentirao smrt Navaljnog i godinama ga je izbjegavao spomenuti po imenu.

Iako je Navaljni dobro poznat na zapadu, državna televizija unutar Rusije također ga godinama nije spominjala, a kada je i spominjala, bilo je kratko i u negativnom svjetlu.

Provokativne izjave

Bogosluženje za Navaljnog trebalo bi se održati u 14:00 sati po lokalnom vremenu u crkvi Ikone Majke Božje u moskovskoj četvrti Marjino, gdje je Navaljni nekada živio.

Zatim bi trebao biti pokopan na groblju Borisovskoye, oko 2,5 km dalje, na drugoj strani rijeke Moskve dva sata kasnije.

Navaljnijevi saveznici, koji su izvan Rusije i koje su vlasti označile kao ekstremiste koje podržava SAD, pozvali su ljude koji žele odati počast njegovom sjećanju, ali ne mogu prisustvovati njegovoj pogrebnoj službi, da umjesto toga odu do određenih znamenitosti u svojim gradovima u petak navečer u 7 ujutro. lokalno vrijeme.

Kremlj je odbacio izjave njegovih saveznika kao provokativne i upozorio da će policija poštivati zakon.

Sudeći po prethodnim okupljanjima pristaša Navaljnog, velika prisutnost policije je vjerojatna i vlasti će razbiti sve što smatraju da nalikuje političkim demonstracijama prema zakonima o prosvjedima.

Navalnijeva supruga Julija, s kojom je imao dvoje djece, rekla je da nije sigurna hoće li sam sprovod proteći mirno ili će policija uhititi sudionike. Ona je izvan Rusije.

Očekuje se da će Navaljnijeva majka Ljudmila (69) doći na njegov sprovod. Nejasno je kome će još biti dopušten ulazak u crkvu na službu.

Navaljni je bio kršćanin koji je osudio Putinovu odluku da pošalje desetke tisuća vojnika u Ukrajinu kao ludi pothvat izgrađen na lažima. Ali crkva koja će biti domaćin njegovog sprovoda donirala je rusku vojsku i s entuzijazmom oglašavala svoju potporu ratu.

Uoči njegova sprovoda, njegovi su saveznici optužili vlasti da blokiraju njihove planove za održavanje veće civilne komemoracije i rekli da su nepoznate osobe čak uspjele osujetiti njihove pokušaje da unajme mrtvačka kola da ga prevezu na vlastiti sprovod.

Kremlj je rekao da nema nikakve veze s organizacijom pogreba Navaljnog, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close