Razgovorom do rješenja

Sánchez najavio dijalog s vladom Katalonije

''Španjolska neće biti razbijena, neće biti razbijen ustav. Razbit će se politička blokada koja traje u zemlji“, izjavio je Sánchez u obraćanju parlamentu gdje će u nedjelju biti održan prvi krug glasovanja o vladi.
Vijesti / Svijet | 04. 01. 2020. u 15:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolski premijer Pedro Sánchez, koji traži potporu najveće stranke za nezavisnost Katalonije kako bi dobio novi mandat, rekao je u subotu kako će uspostaviti dijalog između središnje vlade u Madridu i regionalne u Barceloni ali da neće biti referenduma o nezavisnosti.

''Španjolska neće biti razbijena, neće biti razbijen ustav. Razbit će se politička blokada koja traje u zemlji“, izjavio je Sánchez u obraćanju parlamentu gdje će u nedjelju biti održan prvi krug glasovanja o vladi.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Sáncheza pobijedila je na izborima u travnju no nije uspjela sastaviti vladu, nakon čega su u studenom bili održani novi prijevremeni izbori. Na njima je opet pobijedio PSOE ali opet nije dobio dovoljno glasova za samostalno formiranje vlade. Pojavom novih stranaka španjolski parlament je fragmentiraniji nego ikada a stranke teško postižu dogovore.

PSOE je s manjim lijevim Unidas Podemosom dogovorio lijevu koalicijsku vladu ali da bi u parlamentu dobili dovoljno glasova za njeno formiranje potrebna im je podrška 13-ero zastupnika Katalonske republikanske ljevice (ERC).

ERC je najveća stranka koja zagovara odcjepljenje Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku, od Španjolske. Njen lider Oriol Junqueras u listopadu je osuđen na 13 godina zatvora zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. godine kojeg je bio zabranio ustavni sud, te posljedičnog proglašenja republike.

U nedjelju će biti održan prvi krug glasanja o španjolskoj vladi u kojem PSOE, koji ima 120 zastupnika, mora dobiti podršku 176 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta. Ako ne uspije, u utorak će biti održan drugi krug glasanja u kojem će mu biti potrebno više glasova „za“ u odnosu na „protiv“ bez obzira koliko zastupnika glasalo.

Sánchez je prošli tjedan postigao sporazum s ERC-om, što je izazvalo kritike španjolske desnice. Sánchezov PSOE i Junquerasov ERC priopćili su kako taj sporazum znači postavljanje stola za razgovore u nadolazećim mjesecima gdje bi se razgovaralo o svim temama vezanim za Kataloniju, turistički i industrijski motor gdje nastane 19 posto španjolskog BDP-a.

''Potrebno je otpočeti politički dijalog u trenutku kada su se naši putevi razdvojili, a argumenti se prestali slušati. Potrebno je ići političkim putem te ostaviti iza sudski put u ovom sukobu“, izjavio je Sánchez koji je u premijerskoj fotelji od ljeta 2018. godine.

''Nema drugog puta osim onoga koji se odvija unutar zakona. Uvijek unutar ustava“, dodao je.

Sánchezova vlada će sasvim izgledno u utorak, u drugom krugu glasovanja, dobiti potporu parlamenta zbog suzdržavanja ERC-a od glasovanja. To bi bila prva koalicijska vlada na nacionalnoj razini u Španjolskoj u posljednja četiri desetljeća od kada je nakon uvođenja demokracije usvojen aktualni ustav 1978. godine.

Španjolski Ustavni i Vrhovni sudovi su 2017. i 2019. godine izvijestili kako ustav ne dopušta referendum o nezavisnosti Katalonije.

Kopirati
Drag cursor here to close