Istraživanje

Više od 420 slučajeva zlostavljanja u njemačkoj katoličkoj biskupiji Essen

Osim slučajeva koji su sada izišli na vidjelo, vjerojatno postoji i znatan broj neprijavljenih slučajeva.
Vijesti / Svijet | 14. 02. 2023. u 14:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studija o seksualnom zlostavljanju u katoličkoj biskupiji Essen u zapadnoj Njemačkoj dokumentirala je 423 slučaja seksualnog zlostavljanja, daleko više nego što se ranije mislilo, objavljeno je u utorak, piše Hina. 

Institut IPP, sa sjedištem u Münchenu, identificirao je 201 krivca, uglavnom svećenike iz tog područja i drugih biskupija, u izvješću čije je istraživanje i pisanje trajalo tri godine.

Prema IPP-u, istraživači su analizirali sve osobne dosjee, uključujući i tajne dosjee, od osnutka biskupije 1958., te su obavili brojne razgovore sa žrtvama, stručnjacima i voditeljima biskupije.

Neovisna studija prvenstveno se bavi uvjetima i okolnostima koji su omogućili seksualno nasilje svećenika, u nekim slučajevima tijekom mnogih godina.

"Zlostavljanje nije samo problem koji se tiče počinitelja, već sustavni problem u Crkvi", rekao je mjesni biskup Franz-Josef Overbeck neposredno prije objave izvješća.

Essenska biskupija, s oko 720.000 katolika u Ruhrskoj regiji i Sauerlandu, sebe opisuje kao najmanju biskupiju u Njemačkoj gledano po površini.

Od 2020. poznato je da je 99 osoba diljem biskupije bilo žrtvama seksualnog zlostavljanja, a tada su optužena 63 svećenika.

Osim slučajeva koji su sada izišli na vidjelo, vjerojatno postoji i znatan broj neprijavljenih slučajeva.

Kopirati
Drag cursor here to close