Reagirala policija

Neredi na sahrani kardinala optuženog za seksualno zlostavljanje djece: "Idi u pakao"

U nekoliko navrata je došlo do naguravanja i tuče između suprotstavljenih grupa, ali je policija intervenirala i spriječila eskalaciju nereda.
Vijesti / Svijet | 02. 02. 2023. u 12:47 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijskom intervencijom spriječena je eskalacija nereda na sprovodu bivšeg vatikanskog ministra ekonomije i australskog kardinala Georgea Pella, koji je svojevremeno optužen i prvostupanjski osuđen za seksualno zlostavljanje djece.

Sahrana je održana je u Katedrali svete Marije u Sydneyju, a medijska kuća ABC javlja da su žrtve seksualnog zlostavljanja i njihove obitelji prosvjedovale u Hyde parku koji se nalazi ispred katedrale.

Naguravanje i tuča

Aktivisti, koji su prosvjedovali protiv kardinala Pella, uzvikivali su slogan "Pell, idi u pakao".

Grupa ljudi koji podržava Georgea Pella također se okupila na platou katedrale i pratila sprovod na velikom ekranu.

U nekoliko navrata je došlo do naguravanja i tuče između suprotstavljenih grupa, ali je policija intervenirala i spriječila eskalaciju nereda.

Sahrani su prisustvovali bivši australski premijeri Tony Abbott i John Howard kao i čelnik australske oporbe Peter Dutton i brojni vladini dužnosnici.

Vjerski obred predvodio je nadbiskup Anthony Fisher.

Medijska, policijska i politička kampanja

Govoreći na ceremoniji, nadbiskup Fisher rekao je da su optužbe za seksualno zlostavljanje djece dio medijske, policijske i političke kampanje.

Katolička nadbiskupija Sydneyja saopćila je da je na sprovodu bilo oko 2.000 ljudi.

Bivši vatikanski ministar ekonomije i australski kardinal George Pell široj javnosti je poznat zbog optužbi za seksualno uznemiravanje djece.

Porota Okružnog suda Viktorije odlučila je 12. prosinca 2018. godine da je Pell zlostavljao dva dječaka u crkvenom zboru u patrijaršijskoj katedrali. Međutim, odluka nije mogla biti odmah objavljena zbog tekućih tužbi za seksualno uznemiravanje protiv Pella. Objavljena je nakon što su tužbe odbačene 26. veljače 2019.

Pell je 13. ožujka 2019. osuđen na šest godina zatvora. On je 13 mjeseci proveo u pritvoru, a Vrhovni sud Australije je prihvatio žalbu i poništio presudu u travnju 2020. godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close