Sukob policije i prosvjednika

Više od 200 osoba privedeno tijekom prosvjeda u Francuskoj

175 pripadnika snaga sigurnosti ozlijeđeno je tijekom prosvjeda
Vijesti / Svijet | 29. 03. 2023. u 09:28 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom prosvjeda u Francuskoj, koji su nastavljeni i sinoć nakon odluke Vlade da bez glasanja usvoji zakon kojim se starosna granica za mirovinu podiže za dvije godine, privedena je 201 osoba, javlja Anadolija.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin zahvalio se 13.000 policajaca i pripadnika žandarmerije koji su bili na dužnosti tijekom prosvjeda.

Naveo je da je 175 pripadnika snaga sigurnosti ozlijeđeno tijekom prosvjeda. Također, Darmanin je kazao da je tijekom prosvjeda privedena 201 osoba.

Francuska se suočava sa stalnim prosvjedima od 16. ožujka, kada su predsjednik Emmanuel Macron i premijerka Elisabeth Borne odlučili koristiti ustavna ovlaštenja za usvajanje zakona o mirovinskoj reformi bez suglasnosti parlamenta.

Reforme uključuju podizanje starosne granice za odlazak u mirovinu sa 62 na 64 godine, kao i najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu mmirovinu. Plan je izazvao bijes građana otkako je objavljen prošle godine, a masovni prosvjedi i štrajkovi održavaju se od siječnja širom zemlje.

Vlada Francuske u međuvremenu se oglasila da neće povući kontroverznu mirovinsku reformu uprkos štrajkovima, masovnim prosvjedima i nasilju u mnogim gradovima u zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close