Nema odustajanja

Nastavljeni prosvjedi u Francuskoj: Prosvjednici palili izloge i smeće; sukobili se s policijom

Francuska se suočava sa stalnim prosvjedima od 16. ožujka.
Vijesti / Svijet | 28. 03. 2023. u 18:50 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Francuskoj se nastavljaju prosvjedi koji su izbili 16. ožujka, nakon odluke vlade da bez glasanja usvoji zakon kojim se starosna granica za umirovljenje podiže za dvije godine, javlja Anadolija.

U mnogim dijelovima zemlje zabilježeni su slučajevi nasilja između policije i demonstranata. U glavnom gradu Parizu prosvjednicii su zapalili smeće tijekom prosvjeda, a u brojnim ulicama razbijeni su izlozi.

Foto: Anadolija / Razbijeni izlozi

Francuska se suočava sa stalnim prosvjedima od 16. ožujka, kada su predsjednik Emmanuel Macron i premijerka Elisabeth Borne odlučili koristiti ustavna ovlaštenja za usvajanje zakona o mirovinskoj reformi bez suglasnosti parlamenta.

Reforme uključuju podizanje starosne granice za odlazak u mirovinu sa 62 na 64 godine, kao i najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu mirovinu. Plan je izazvao bijes građana otkako je objavljen prošle godine, a masovni prosvjedi i štrajkovi održavaju se od siječnja širom zemlje.

Foto: Anadolija / Sukob s policijom

Francuska vlada u međuvremenu se oglasila da neće povući kontroverznu mirovinsku reformu uprkos štrajkovima, masovnim prosvjedima i nasilju u mnogim gradovima u zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close