Vo Van Thuong

Vijetnam ima novog predsjednika

U svom prvom govoru u parlamentu u ulozi novog predsjednika, Thuong je poručio da će odlučno nastaviti borbu protiv korupcije.
Vijesti / Svijet | 02. 03. 2023. u 07:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: VnExpress / Vo Van Thuong

Vijetnamska Nacionalna skupština izabrala je u četvrtak Vo Van Thuonga za novog predsjednika države, a uslijed kampanje protiv korupcije koja vlada u zemlji i ostavke njegovog prethodnika.

Na izvanrednoj sjednici zastupnici su za predsjednika potvrdili 52-godišnjeg Thuonga, nakon što ga je vladajuća Komunistička partija nominirala za tu funkciju, koja je uglavnom ceremonijalna, ali jedna od četiri vodeće političke pozicije u toj zemlji jugoistočne Azije, piše Reuters, prenosi Hina.

Thuongov izbor uslijedio je nakon što je njegov prethodnik Nguyen Xuan Phuc u siječnju podnio ostavku, pošto ga je vladajuća Komunistička partija proglasila krivim za kršenja i nepravilnosti dužnosnika koji su mu bili podređeni, što je viđeno kao velik iskorak u borbi protiv korupcije u zemlji.

U svom prvom govoru u parlamentu u ulozi novog predsjednika, Thuong je poručio da će odlučno nastaviti borbu protiv korupcije.

"Bit ću potpuno odan domovini, narodu i ustavu, nastojeći ispuniti zadatke koje mi dodijele partija, država i narod", rekao je.

Thuong je najmlađi član stranačkog Politbiroa, najvišeg tijela za donošenje odluka u zemlji, ali se smatra veteranom stranke jer je svoju političku karijeru započeo još na fakultetu u komunističkim omladinskim organizacijama.

Smatra se bliskim glavnom tajniku Nguyenu Phu Trongu, najmoćnijoj figuri u Vijetnamu i glavnom arhitektu stranačke borbe protiv korupcije, navodi Reuters.

Thuong je izabran s 98,38 posto glasova, prema internetskom portalu vijetnamskog parlamenta.

Kopirati
Drag cursor here to close