''Ciljane laži''

Egipatski predsjednik negirao navode o prodaji Sueskog kanala: Klevete i glasine

''Država je nenormalno ciljana lažima, klevetama i glasinama. Posljednja od njih bila je tvrdnja da je Suecki kanal prodan stranoj kompaniji za trilion dolara'', rekao je Sisi.
Gospodarstvo / Flash | 27. 02. 2023. u 08:10 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Egipta Abdel Fattah El Sisi negirao je ranije medijske navode da je ta zemlja prodala upravljanje Sueskim kanalom stranoj kompaniji na period od 99 godina te kazao da je širenje takvih laži napad na Egipat.

Egipatska novinska agencija MENA javlja da se Sisi obratio sudionicima skupa u Ismailiyyi na kojem je predstavljen Plan razvoja i obnove Sinajskog poluotoka u vrijednosti od između 40 i 50 milijardi dolara.

''Država je nenormalno ciljana lažima, klevetama i glasinama. Posljednja od njih bila je tvrdnja da je Sueski kanal prodan stranoj kompaniji za trilion dolara'', rekao je Sisi.

Demant je uslijedilo tri sedmice nakon tvrdnji koje su kružile platformama društvenih medija u kojima se navodi da je Egipat sklopio dogovor s međunarodnom kompanijom sa sjedištem u Velikoj Britaniji za upravljanje uslugama plovnog puta kroz ugovor o koncesiji na 99 godina.

Egipatska Uprava Sueskog kanala (SCA) demantirala je tvrdnje o sklapanju ugovora s izraelskom kompanijom za upravljanje njenim uslugama.

Šef SCA-e Osama Rabie nazvao je navode o sklapanju ugovora sa stranom kompanijom za upravljanje kanalom kao potpuno i krajnje neistinitim.

Sueski kanal jedan je od najvažnijih vodenih puteva na svijetu i glavna trgovačka ruta za prijevoz robe. Kanal je jedan od glavnih izvora prihoda za Egipat.

Kopirati
Drag cursor here to close