Dnevni red

Vijeće sigurnosti odbilo raspravljati o NATO bombardiranju Јugoslavije

Odluka da se ta tema nađe u agendi sjednice odbačena je sa 12 uzdržanih i bez glasova protiv održavanja.
Vijesti / Svijet | 26. 03. 2024. u 07:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godišnjica NATO bombardiranja bivše Savezne Republike Јugoslavije neće biti na dnevnom redu sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Odluka da se ta tema nađe u agendi sjednice odbačena je sa 12 uzdržanih i bez glasova protiv održavanja.

"Za" su glasali Rusija, Kina i Alžir.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je da se ne slaže sa pokušajima Francuske da ospori održavanje sastanka Vijeće sigurnosti UN koji je zahtijevala Moskva povodom 25 godina od NATO bombardiranja SR Јugoslavije.

Rusija je još početkom ožujka predložila održavanje sjednice Vijeća sigurnosti UN "posvećenu 25. godišnjici NATO bombardiranja Savezne Republike Јugoslavije".

U subotu su veleposlanici Francuske, Italije, Njemačke, Norveške, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu u zajedničkom priopćenju, ocijenili da je to bila "vojna intervencija koju nitko nije želio", istaknuvši "duboko žaljenje zbog izgubljenih ljudskih života na Kosovu i u Srbiji".

Video: 78 Dana Kaosa: Detaljna Analiza NATO Operacije 

Veleposlanici vodećih zapadnih zemalja u priopćenju su naglasili kako je "operacija Saveznička snaga osmišljena da natjera Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsjednika SRJ, da prekine zlostavljanje civilnog stanovništva na Kosovu, da spriječi humanitarnu katastrofu i omogući izbjeglicama i raseljenima povratak, a humanitarnim organizacijama pristup Kosovu".

Operacija je, kako su naveli, "pokrenuta nakon što su iscrpljena sva politička i diplomatska sredstva da se Slobodana Milošević uvjeri u diplomatsko rješenje pregovorima i za mir na Kosovu".

"Operacija Saveznička snaga nije bila usmjerena protiv naroda Srbije i osjećamo duboko žaljenje zbog izgubljenih ljudskih života na Kosovu i u Srbiji", naglasili su u zajedničkom priopćenju u povodu 25. obljetnice početka NATO bombardiranja SR Jugoslavije.

Zapadna vojna alijansa NATO započela je 24. ožujka 1999. zračne napade na teritorij Savezne Republike Jugoslavije poslije odbijanja Beograda da potpiše sporazum o Kosovu iz Rambouilleta.

Kopirati
Drag cursor here to close