U trajni i održiv

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo nacrt rezolucije koja poziva na prekid vatre u Gazi

Čak 14 zemalja glasalo je za rezoluciju, koju je predstavilo deset izabranih članova Vijeća, dok su Sjedinjene Američke Države bile uzdržane.
Vijesti / Svijet | 25. 03. 2024. u 17:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u ponedjeljak je usvojio rezoluciju kojom se traži hitan prekid vatre u Gazi tijekom ramazana, koji bi potom prerastao u trajni i održiv prekid vatre, javlja Anadolu.

Za rezoluciju 14 zemalja 

Čak 14 zemalja glasalo je za rezoluciju, koju je predstavilo deset izabranih članova Vijeća, dok su Sjedinjene Američke Države bile uzdržane.

Rezolucijom se poziva na "trenutni prekid vatre tijekom ramazana koji će poštovati sve strane, što će dovesti do trajnog i održivog prekida vatre".

Traži se u "trenutno i bezuvjetno oslobađanje svih taoca, kao i osiguranje humanitarnog pristupa za rješavanje njihovih medicinskih i drugih humanitarnih potreba".

U službenom tekstu se navodi da strane treba da ispoštuju svoje obveze prema međunarodnom pravu u odnosu na sve osobe koje pritvore.

U rezoluciji je naglašena "hitna potreba da se proširi dotok humanitarne pomoći i poboljša zaštita civila u cijelom Pojasu Gaze", a ponavlja se zahtjev za uklanjanje svih prepreka pružanju obimne humanitarne pomoći, u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, kao i rezolucijama Savjeta sigurnosti.

Za genocid optuženi Izrael pokrenuo je smrtonosnu vojnu ofenzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. listopada u kojoj su ubijena najmanje 32.333 Palestinca, dok je broj ozlijeđenih 74.694.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. siječnja presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Netanyahu: Otkazat ćemo posjetu SAD-u

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da će otkazati posjetu izraelske delegacije Washingtonu ako Sjedinjene Američke Države ne stave veto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda na prijedlog rezolucije o prekidu vatre u Pojasu Gaze, javlja Anadolu..

List “Haaretz“ prenio je Netanyahuovu prijetnju neposredno prije nego li je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju kojom se traži prekid vatre u Gazi tijekom ramazana, s namjerom da se pretvori u trajni prekid vatre.

Netanyahu je rekao da će otkazati planirani put u Washington za delegaciju koju su trebali predvoditi izraelski ministar za strateška pitanja i član ratnog kabineta Ron Dermer i predsjedavajući Vijeća za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi.

Netanyahuova izjava stigla je u jeku rastućih tenzija između Sjedinjenih Amreričkih Država i Izraela zbog operacije koju Tel Aviv želi provesti u Rafahu, a čemu se Washington protivi.

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od Netanyahua da pošalje delegaciju kako bi razmotrili operativne alternative za Rafah.

Razočarenje Bijele kuće

Bijela kuća priopćila je da je veoma razočarana odlukom izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da otkaže službenu posjetu izraelske delegacije Washingtonu nakon glasanja u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o rezoluciji o prekidu vatre u Gazi na kojem Sjedinjene Američke Države nisu iskoristile pravo na veto.

“Veoma smo razočarani što izraelska delegacija neće doći u Washington, kako bi nam omogućili da s njima vodimo važan razgovor o održivim alternativama ulasku na teren u Rafahu“, rekao je John Kirby iz Vijeće za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close