Irena Vujović

VIDEO: Vučićeva ministrica o incidentu s amonijakom: Šta ja znam, ne znam

Novinar je opet rekao da željeznica ne može nositi tu količinu, a Vujović je odgovorila: "A šta bi ja trebala mjeriti tu količinu?".
Vijesti / Svijet | 28. 12. 2022. u 07:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović naišla je na mnogobrojne kritike načinom na koji je odgovarala na novinarska pitanja nakon katastrofe s amonijakom u Pirotu.

Vijest da su se u okolici Pirota prevrnule cisterne iz kojih je iscurilo 20 tona amonijaka, pri čemu su dvije osobe smrtno stradale, a više od 50 ljudi hospitalizirano, uznemirila je javnost u Srbiji.

Teško joj odgovoriti na pitanja

Vujović, ipak, smatra da nema potrebe da zna ništa o ekološkoj nesreći u Pirotu, kao ni tko je odgovoran za tu katastrofu.

Čini se da joj je teško barem pokušati odgovoriti na pitanja iz svoje nadležnosti.

Ministrica Vujović prisustvovala je današnjoj sjednici Štaba za izvanredne situacije, kao i Živko Babović, načelnik Sektora za izvanredne situacije, te Stefan Simeunović, direktor Agencije za zaštitu okoliša.

Vujović je tom prilikom na konferenciji za novinare odgovarala na pitanja, a kada je jedan od prisutnih novinara postavio pitanja o samoj nesreći, kao i kako je do nje došlo, Vujović je pokazala da je spremna na sve, samo ne da odgovara na pitanja.

"Šta ja znam" 

Znate li koliko je Eliksir (grupa iz Šapca, koja je vlasnik tereta voza koji je iskočio iz šina kod Pirota) uskladištila i koliko je prošlo?“, upitao je novinar.

"Postoje inspekcijski zapisnici", odgovorila je Vujović, a na novinarsku konstataciju da je to dužna znati, ministrica je rekla:

"Što sam ja dužna da znam, i ne samo on, nego svi u cijeloj Srbiji imaju prema svojim kapacitetima i svojim skladištima, laboratorijima, ispitivanjima, šta kaže inspekcija".

"Šta bih je trebala?"

Novinar je opet rekao da željeznica ne može nositi tu količinu, a Vujović je odgovorila: "A šta bi ja trebala mjeriti tu količinu?".

Ministrica je zatim nastavila riječima:

“Ne znam što me to pitate, šta to znači za količinu, ko je trebao ići mjeriti količinu, ko je ušao u vagon, samo mi recite”, a na pitanje novinara ko je mjerio, rekla je:

"Pa vjerovatno kargo."

"Ko im dozvoljava", upitao je novinar, na što je Vujović odgovorila:

"Ma dajte sad, stvarno ste neozbiljni. Pitajte me nešto kao ministra zaštite životne sredine što je adekvatno, sada trošimo vrijeme, rekli ste kratko da odgovaramo”.

Kopirati
Drag cursor here to close