Predsjednik Južnog Sudana

VIDEO: Pritvoreni novinari zbog objave snimke upišanog predsjednika

Videosnimka nikada nije prikazana u TV programu, no kasnije je počela kružiti društvenim mrežama.
Vijesti / Svijet | 07. 01. 2023. u 16:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na početku snimke iz polovice prosinca, 72-godišnji predsjednik Južnog Sudana Salva Kiir isprva nije ni svjestan da mu se niz hlače širi mrlja koja se pod njegovim stopalima pretvara u lokvicu.

Kamerman koji je sve snimao brzo je prešao na drugi kadar, a istodobno su Kiir i njegova svita shvatili što se događa. Videosnimka nikada nije prikazana u TV programu, no kasnije je počela kružiti društvenim mrežama.

Video: South Sudan President Salva Kiir Mayardit & Viral Video of Urination (Pee)

Snimka je dovela u pitanje zdravstveno stanje i sposobnost 72-godišnjeg predsjednika da vodi naciju, a istodobno se postavilo i pitanje etičnosti u pogledu njezine objave.

Novinari, koji surađuju s državnom tvrtkom South Sudan Broadcasting Corporation, privedeni su u utorak i srijedu, rekao je Patrick Oyet, predsjednik Sindikata novinara Južnog Sudana. Pritvoreni su pod sumnjom da su neovlašteno objavili snimku, prenosi Hina.

Oyet je Reutersu rekao da su "osumnjičeni zbog toga što su znali na koji je način snimka predsjednika koji mokri za vrijeme javnog događaja iscurila u javnost". Ministarstvo informiranja i nacionalne sigurnosti agenciji nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Kiir je predsjednik od stjecanja neovisnosti

Kiir je predsjednik države otkako je Južni Sudan stekao neovisnost 2011. Od tada nijednom nisu održani izbori.

Vladini dužnosnici više su puta demantirali glasine koje su kružile društvenim medijima o tomu da predsjednik nije dobroga zdravlja. Zemlja je bila upletena u sukob veći dio prošlog desetljeća.

"Zabrinuti smo jer su kolege koji su u pritvoru, ondje ostali dulje nego što to nalaže zakon", rekao je Oyet.

Sukladno zakonu, južnosudanske vlasti osumnjičenike smiju pritvoriti na 24 sata prije nego što ih izvedu pred suca.

Incident se "poklapa s obrascem u sklopu kojega sigurnosno osoblje pribjegava proizvoljnom pritvaranju ljudi kad god državni službenici smatraju da je izvještavanje nepovoljno", rekao je Muthoki Mumo, predstavnik Odbora za zaštitu novinara za subsaharsku Afriku.

Kopirati
Drag cursor here to close