Zalutala raketa

VIDEO | Izrael: Imamo dokaz da je Hamas pogodio bolnicu

Podsjetimo, Palestinci su tvrdili da je Izrael bombardirao bolnicu, a Izrael je rekao da je raketu ispalio Palestinski islamski džihad prema Izraelu, no da je pogodila bolnicu Ahli Arab.
Vijesti / Svijet | 18. 10. 2023. u 08:32 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je eksplozija bolnice u Gazi, u kojoj su poginule stotine Palestinaca, šokantan zločin dodavši da bi Izrael trebao dostaviti satelitske snimke kako bi dokazao da nije umiješan u napad. Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je za Radio Sputnik da je napad bio šokantan "dehumanizirajući" zločin.

Pojavio se video koji navodno pokazuje da je bolnica pogođena raketom iz Gaze

Pojavila se snimka nadzorne kamere koja navodno pokazuje trenutak kada raketa lansirana iz Pojasa Gaze pada i eksplodira unutar palestinskog teritorija.

Čini se da video, preuzet s Netiv Ha'asare, odgovara snimci koju je snimila Al Jazeera, a koja također navodno prikazuje neuspjelo paljenje rakete u Gazi. Na toj se snimci vide dvije eksplozije, jedna u zraku, a druga, veća na tlu.

Podsjetimo, Palestinci su tvrdili da je Izrael bombardirao bolnicu, a Izrael je rekao da je raketu ispalio Palestinski islamski džihad prema Izraelu, no da je pogodila bolnicu Ahli Arab.

Izraelska vojska: Dokazat ćemo da nismo gađali bolnicu

Izraelska vojska potvrdila je "nakon pomne provjere sustava nadzora" da nije izraelska vatra, već rakete Islamskog džihada one koje su pogodile bolnicu u Gazi u utorak navečer, gdje je poginulo više stotina ljudi. "Sada imamo dovoljno informacija, trebalo nam je vremena, ali moramo reći istinu, bolnicu nisu pogodili izraelski udari," rekao je tijekom noćašnjeg brifinga za novinare Daniel Hagari, glasnogovornik izraelske vojske.

"U nadolazećim satima pružit ćemo dokaze za naše tvrdnje", dodao je. "U vrijeme pucnjave nismo izvodili nikakve zračne operacije u blizini bolnice i rakete koje su pogodile zgradu nisu odgovarale našima," rekao je, dodajući da će vojska također objaviti "razgovore na arapskom koji pokazuju da to je islamski džihad".

Dopisnik Sky Newsa: Ovo bi mogla biti prekretnica u ratu

Dopisnik Sky Newsa za Bliski istok Alistair Bunkall navodi da su izraelske snimke ispaljivanja rakete na bolnicu "neuvjerljive" te da arapski svijet neće vjerovati izraelskim tvrdnjama. "Nisu samo Hamas i Islamski džihad tvrdili da je Izrael pogodio tu bolnicu, to su učinile i brojne humanitarne organizacije", naveo je.

Rekao je da bi ovo mogla biti "prekretnica" u sukobu: hoće li saveznici Izraela reći vladi da "zavlada" ili će doći do otvaranja novog fronta u Libanonu, na Zapadnoj obali ili u Iraku? "Ono što se događa u Gazi je opasno za širu regiju", rekao je Bunkall.

Kopirati
Drag cursor here to close