Deseti dan sukoba

Izrael naoružava civile koji će braniti gradove

U "347 novih timova" bit će "13.200 civila dragovoljaca koji će služiti u policiji i dobit će pušku i zaštitnu opremu", rekao je izvor.
Vijesti / Svijet | 17. 10. 2023. u 08:10 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelska policija je u ponedjeljak priopćila da počinje naoružavati civile kako bi se brže reagiralo u slučaju napada ili krizne situacije u gradovima diljem zemlje, desetog dana rata Izraela i palestinskog Hamasa, prenosi Hina.

Načelnik policije Kobi Shabtai i ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir "odlučili su pojačati krizne interventne timove u nadležnosti policije u svim gradovima", navodi se u zajedničkom priopćenju.

U "347 novih timova" bit će "13.200 civila dragovoljaca koji će služiti u policiji i dobit će pušku i zaštitnu opremu", rekao je isti izvor.

Naselja na izraelskoj granici već godinama imaju takve timove u kojima su vojni veterani koji dobivaju oružje i obuku i u slučaju napada i krizne situacije djeluju u koordinaciji s vojskom i s policijom.

U danima nakon napada policija je kupila više od 6.000 pušaka za 566 nova civilna interventna tima koja je uspostavila, ističe se u priopćenju, a takve su snage najpotrebnije "pograničnim, velikim i mješovitim (arapsko-židovskim) gradovima".

Uz te nove timove, Ben Gvirov ured radi na tome da se ublaže kriteriji za dobivanje dozvole za nošenje oružja kako bi svi koji su prošli temeljnu vojnu obuku, a žive i rade u zoni sukoba, mogli nositi oružje.

Na sjednici parlamenta u nedjelju navečer na kojoj su odobrene ove nove smjernice, rečeno je da je od 7. listopada oko 41.000 Izraelaca zatražila dozvolu za nošenje oružja, a inače je svake godine oko 38.000 zahtjeva.

Kopirati
Drag cursor here to close