Nakon napada

VIDEO | Dublin doslovno gorio: ''Lažu nas o migrantima''

Policija je priopćila da iza nasilnih prosvjeda stoji "huliganska luđačka frakcija vođena ideologijom krajnje desnice".
Vijesti / Svijet | 24. 11. 2023. u 07:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Neredi u Dublinu

Sinoć su na ulicama Dublina izbili veliki neredi zbog napada nožem ispred osnovne škole u kojem je ozlijeđeno pet osoba, uključujući i troje djece.

Petogodišnjakinja i žena u svojim 30-ima su u bolnici s teškim ozljedama, dok su petogodišnji dječak, šestogodišnja djevojčica i muškarac u 50-ima zbrinuti u bolnici zbog lakših ozljeda

Policija je priopćila da iza nasilnih prosvjeda stoji "huliganska luđačka frakcija vođena ideologijom krajnje desnice".

Izgrednici su bacali baklje, boce i vatromet na policiju, palili vozila, te pljačkali trgovine. Gradom su odjekivale glasne eksplozije. Na pitanje zašto su tamo, okupljeni su prijetili novinarima i tvrdili da mediji ne govore istinu o imigrantima.

Policajci sa štitovima u konačnici su uspjeli obuzdati gomilu koja je bila razjarena zbog napada nožem. Dopisnik Sky Newsa iz Irske Stephen Murphy vidio je ljude kako pljačkaju trgovinu Foot Locker u gradu tijekom kaosa.

Vidio je i ljude kako metalnim šipkama razbijaju pročelje trgovine Asics. Gardina Jedinica za javni red i mir raspoređena je na ulice kako bi situacija bila stavljena pod kontrolu.

Independent: Napadač nije rođen u Irskoj

Inače, policija je privela osumnjičenika za napad nožem, ali tvrdi da se napad trenutno ne tretira kao teroristički čin, iako se ne "isključuje niti jedan motiv". Iz policije su na tiskovnoj konferenciji također naveli da je napadač djelovao samostalno. Na društvenim mrežama se proširila informacija da je počinitelj Alžirac.

Irski Independent je objavio da je napadač muškarac koji je posljednjih godina živio na raznim adresama u Dublinu, živi dugi niz godina u Irskoj i posjeduje irsko državljanstvo, ali nije tamo rođen. Medij piše i da prvi rezultati istrage pokazuju da nije bio povezan sa školom u koju su djeca išla.

Skyjev dopisnik je rekao kako su svjedoci ispričali da su vidjeli muškarca koji je "napao nekoliko mladih ljudi" dok su izlazili iz škole.

"Čini se da su promatrači i očevici odigrali veliku ulogu u zaustavljanju ovog incidenta. Svjedoci su rekli da su vidjeli da se nekoliko slučajnih prolaznika uključilo kako bi pokušali intervenirati i obuzdati ovog čovjeka", naveo je.

Jedan muškarac, vozač Deliverooa, ispričao je irskim medijima kako je navodnog napadača udario svojom motociklističkom kacigom.

"Nisam čak ni donio odluku, bio je to čisti instinkt, i sve je bilo gotovo za nekoliko sekundi. Pao je na tlo, a uskočili su drugi ljudi", prisjetio se Caio Benicio za The Journal.

400 policajaca sudjelovalo u suzbijanju nereda

Povjerenik Garde Drew Harris se nakon izbijanja nereda obratio novinarima.

"Mislim da ima sramotnih scena u smislu velike istrage, održavanja mjesta događaja i prikupljanja dokaza. Imamo potpunu ludu huligansku frakciju vođenu ideologijom krajnje desnice, a zatim i ovu razornu težnju prema razornom nasilju", kazao je.

"Pripremamo sredstva za rješavanje toga i to će se ispravno riješiti. Dao sam pune upute u pogledu uhićenja i privođenja počinitelja pravdi. Naša je odgovornost pobrinuti se da policija bude na ulicama, a zbog toga tražimo od ljudi da se ponašaju odgovorno te da ne slušaju dezinformacije i glasine koje kruže društvenim medijima", naglasio je.

"Činjenice se utvrđuju, ali činjenice još uvijek nisu jasne u vezi s velikim dijelom glasina i aluzije se širi u zlonamjerne svrhe", dodao je. 400 policajaca je u jednom trenutku bilo uključeno u operaciju koja je za cilj imala suzbijanje nereda. Iako su demonstranti napadali policajce, nema izvješća o tome da je netko od policajaca pretrpio ozbiljnije posljedice.

Iz policije su kasno sinoć istaknuli kako je središte Dublina "mirno" i da se "vraća u normalu", ali su poručili kako će nastaviti pratiti situaciju. Bolnica Rotunda, rodilište smješteno u blizini mjesta napada nožem, pozvala je ljude da ne putuju u bolnicu "osim ako je neophodno" dok traju prosvjedi.

Ministrica pravosuđa: Ne smijemo dopustiti da izazovu pustoš

O napadu nožem i neredima se oglasila i irska ministrica pravosuđa Helen McEntee.

"Užasan napad danas u središtu Dublina bio je užasan zločin koji nas je sve šokirao. Garda slijedi određenu liniju istrage i ne traži nikoga drugog u vezi s ovim zločinom. Počinitelj će biti priveden pravdi", najavila je.

“Međutim, scene kojima svjedočimo večeras u našem centru grada ne mogu se i neće tolerirati. Nasilničkom i manipulativnom elementu ne smije se dopustiti da koristi užasnu tragediju da izazove pustoš", nastavila je.

Stigao je komentar i irskog predsjednika Michaela D. Higginsa.

"Sve naše misli su sa svakom djecom i njihovim obiteljima pogođenim današnjim užasnim napadom u centru Dublina. Posebno mislimo na petogodišnju djevojčicu i ženu koja brine o njoj, a oboje su u teškom stanju u bolnici", kazao je.

"Ovaj užasni incident je stvar Garde i činjenica da će ga iskoristiti ili zloupotrijebiti skupine s ciljem da napadaju načelo socijalne uključenosti je za osudu te zaslužuje osudu svih onih koji vjeruju u vladavinu prava i demokraciju", smatra Higgins.

Kopirati
Drag cursor here to close