Podrška

Venezuela stala uz Putina

"Venezuela je s Putinom, ona je s Rusijom. Ona je uz hrabre i pravedne stvari u svijetu", rekao je predsjednik Maduro.
Vijesti / Svijet | 23. 02. 2022. u 08:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro je poručio da njegova zemlja podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina u krizi u Ukrajini.

"Venezuela je s Putinom, ona je s Rusijom. Ona je uz hrabre i pravedne stvari u svijetu", rekao je predsjednik Maduro na televiziji tijekom sjednice vlade, nakon što je ruski parlament jučer dao zeleno svjetlo za vojnu operaciju u Ukrajini.

Strah od vojne eskalacije u Ukrajini na vrhuncu je otkako je Putin u ponedjeljak priznao neovisnost secesionističkih entiteta Luganska i Donjecka na istoku Ukrajine. Maduro je podsjetio da je njegov prethodnik i mentor Hugo Chavez podržao Rusiju kada je priznala neovisnost Južne Osetije 2008. tijekom sukoba s Gruzijom, prenosi Hina. 

Maduro je ustvrdio da Sjedinjene Države i NATO namjeravaju vojnim sredstvima ugasiti Rusiju. Potpredsjednik ruske vlade Jurij Borissov, koji je u petak boravio u Caracasu, naglasio je da je Venezuela "strateški partner Rusije (...) u ovoj situaciji rastuće nestabilnosti".

U kontekstu krize u Ukrajini, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov nije isključio rusko vojno raspoređivanje u Venezueli i na Kubi. Moskva je jedan od glavnih saveznika predsjednika Nicolasa Madura, čiji ponovni izbor 2018. nije priznao dio međunarodne zajednice, a posebno Sjedinjene Američke Države, koje ga nastoje svrgnuti s vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close