Relativizirao snagu Rusije

Macron: Ne treba se plašiti Rusije, to je srednja sila

"Rusija je srednja sila s nuklearnim oružjem, ali njezin BDP manji je od BDP-a Europljana, manji od njemačkog, od francuskog", kazao je Macron.
Vijesti / Svijet | 17. 03. 2024. u 09:44 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovio je u razgovoru koji je u subotu objavio list Le Parisien da će u Ukrajini u nekom trenutku možda biti potrebne zapadnjačke kopnene operacije.

"Ja to ne želim i neću pokrenuti takvu inicijativu, ali možda će u nekom trenutku biti potrebne operacije na terenu, kakve god bile, kako bi se suprotstavilo ruskim snagama", rekao je Macron. "Snaga Francuske je u tome da mi to možemo", dodao je.

Francuski predsjednik se dan ranije u Berlinu sastao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i poljskim premijerom Donaldom Tuskom.

Macron: Ne postoji neslaganje s Berlinom

Macronove opetovane izjave da ne želi isključiti slanje kopnenih snaga u Ukrajinu izazvale su zabrinutost francuskih saveznika, u prvom redu Njemačke, i gotovo jednoglasno protivljenje francuske oporbe.

U razgovoru za Le Parisien Macron je ustvrdio da ne postoji neslaganje s Berlinom s tim u vezi. "Strateške razlike ne postoje", rekao je.

"Između kancelara i mene nikada nije bilo nesporazuma. Imamo jako bliska stajališta u pogledu ciljeva i situacije. Razlikuje se način na koji ih izražavamo", dodao je.

"Njemačka ima stratešku kulturu velikog opreza, ne-intervencije, i drži se podalje od nuklearnog oružja", objasnio je. "To je model koji se jako razlikuje od modela Francuske, koja ima nuklearno oružje i koja je sačuvala i ojačala profesionalnu vojsku", rekao je.

"Ne treba se dati zastrašiti, nismo suočeni s velikom silom. Rusija je srednja sila s nuklearnim oružjem"

Macron je rekao da će u tjednima koji dolaze posjetiti Kijev. Naglasio je i da pomoć Francuske i Njemačke Ukrajini može biti komplementarna.

"Njemačka troši više od Francuske, ima više proračunskog prostora, to je prilika. A Francuska, pak, može učiniti stvari koje Njemačka ne može", rekao je pa relativizirao snagu Rusije:

"Ne treba se dati zastrašiti, nismo suočeni s velikom silom. Rusija je srednja sila s nuklearnim oružjem, ali njezin BDP manji je od BDP-a Europljana, manji od njemačkog, od francuskog".

Kopirati
Drag cursor here to close