Velike vojne operacije i pomjeranja fronta prema posljednjem uporištu pobune u Siriji
Sirijska vojska uz podršku ruskog zrakoplovstva i saveznika provodi veliku operaciju prodora prema Idlibu. Pobunjenici su krenuli u kontranapad i zaustavili SAA.

Velike vojne operacije i pomjeranja fronta prema posljednjem uporištu pobune u Siriji

Vijesti / Svijet | 14. 01. 2018. u 12:27 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednjih mjesec dana u Siriji došlo je do značajnijih vojnih pomaka na linijama razgraničenja između Sirijske vojske (SAA) i pobunjenika koji kontroliraju zadnji veći dio ove zemlje.

Prema onome što se može doznati prateći izvještaje s terena, sirijske elitne vojne snage (Tigrovi) koje su do prije ove ofanzive bile angažirane na istoku Sirije na uništavanju ISIL-a, prebačeni su na područje sjeveroistočno od grada Hama. Uz snažnu zračnu podršku ruskog zrakoplovstva, Sirijska vojska je napravila značajan pomak na bojištu, napredujući prema gradu Sinjaru i vojnom aerodromu Abu ad Duhur.

Za iznenađujući napredak pobunjenici su okrivili plemenske starješine i pojedine zapovjednike iz svojih redova koji su po njima napuštali položaje pred napredovanjem vladinih snaga. Nesumnjivo kako je bilo i takvih slučajeva, ali ovakav preokret na bojištu, najviše se mora pripisati snažnoj podršci ruskog zrakoplovstva, njihovim ljudima na terenu koji koordiniraju djelovanje elitnih sirijskih postrojbi angažiranih na liniji napada prema gradu Abu ad Duhur.

Nakon značajnih uspjeha i napredovanja sirijske vojske prema strateškom aerodromu, pobunjenici su konsolidirali svoje razbijene redove i pokrenuli sa zapada kontranapad na Sinjar u pokušaju da presjeku vladine snage i okruže ih s leđa.

Trenutno je neizvjesna situacija za sirijsku vojsku oko Khuwayn al Kabir koja se nalazi pod snažnim kontranapadom pobunjenika. Ovdje su pobunjenici ponovno zauzeli neka mjesta i nastavljaju s napredovanjem. Već su postigli značajne uspjehe objavljujući na interentu snimke ubijenih ili zarobljenih vojnika SAA. U ovome imaju zanemarivu i ograničenu pomoć manjih snaga ISIL-a s druge strane linije prodora.

Ilustracija  / Razvoj situacije na terenu

U strahu da ne budu odsječeni, sirijska je vojska morala uraditi premještanje snaga iz pravca prodora. Umjesto toga, njihove druge snage su krenule u napad sa sjevera iz smjera Aleppa prema jugu cestom Khanaser - Tell Daman - Aleppo koju su ponovno stavili pod svoju kontrolu prvi put nakon 2013. godine. U ovom području sirijske su snage navodno okružile i zauzele područje veće od 540 kvadratnih kilometara i nastavljaju južno u pokušaju da se povežu sa postrojbama Tigrova koji su s juga zaustavljeni pred vojnim aerodromom Abu ad Duhur.

Nesumnjivo kako je sirijsko-rusko-iranskim snagama krajnji cilj zauzimanje grada Idliba i čitavog područja koji drže pobunjeničke grupe donedavno podupirane Turskom. Bez Turske pomoći teško će pobunjenici zaustaviti najnoviju ofanzivu. Što je u pozadini dogovoreno između velikih igrača, službeno je nepoznato. Ali prema trenutnom razvoju situacije na terenu, sve je jasno.

Kopirati
Drag cursor here to close