Uporište ISIL-a

Sirijska vojska preuzela Deir al-Zour od Islamske države

Deir al-Zor, na zapadnoj obali Eufrata, najveći je i najvažniji grad u istočnoj Siriji i središte sirijske proizvodnje nafte.
Vijesti / Svijet | 03. 11. 2017. u 09:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirijska vlada preuzela je potpunu kontrolu nad istočnim gradom Deir al-Zour od takozvane Islamske države, javili su u petak sirijski vojni izvor i državna televizija.

''Oružane snage, u suradnji sa savezničkim snagama, oslobodile su grad Deir al-Zour u potpunosti od ostataka terorističke organizacije DAESH'', izjavio je vojni izvor, koristeći arapski akronim za Islamsku državu.

Takozvana Islamska država godinama je držala u okruženju enklavu pod vladinom kontrolom u gradu dok  vojska nije probila blokadu početkom rujna, započinjući borbe za djelove grada pod vlašću džihadista. 

Vojska je osvojila kvartove al-Hamidiya, Sheikh Yassin, al-Ardhi i al-Rashidia u posljednjim borbama,  a kvart al-Hawiqa ostao je posljednji pod kontrolom džihadista, javila je vojna medijska jedinica kojom upravlja saveznik sirijske vojske Hezbollah.

Deir al-Zour, na zapadnoj obali Eufrata, najveći je i najvažniji grad u istočnoj Siriji i središte sirijske proizvodnje nafte.

U ofanzivi sirijske vojske, podržane Rusijom, Iranom i šiitskim milicijama, i u posebnoj ofanzivi sirijskih policajaca koji uživaju američku podršku, potisnuta je Islamska država u uske džepove teritorije kod Deir al-Zoura u blizini iračke granice, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close