2.000 tona pomoći

Već tri tjedna drugi konvoj s humanitarnom pomoći čeka da uđe u Ukrajinu

Vijesti / Svijet | 11. 09. 2014. u 10:38 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ruskog ministra za hitne situacije Vladimir Stepanov rekao je da se drugi konvoj s humanitarnom pomoći za Ukrajinu nalazi blizu granice, prenosi Fena.

''Humanitarna pomoć od oko 2.000 tona nalazi se u Rostovskoj oblasti u (ruskom) gradu Donjecku. On sadrži hranu i druge neophodne stvari, među kojima filtre za vodu i električne generatore'' rekao je Stepanov.

Stepanov je rekao da je konvoj bio spreman da krene u Ukrajinu još prije tri tjedna, ali da Kijev do danas nije odgovorio na ruski zahtjev.

''Svi papiru su prikupljeni. Sve je bilo spremno prije tri tjedna. Još čekamo odgovor Ukrajine'' istaknuo je Stepanov.

Prvi konvoj humanitarne pomoći stanovništvu istočne Ukrajine Moskva je poslala 12. kolovoza u 280 kamiona, a poslije 10 dana čekanja na dozvolu Kijeva da kamioni pređu granicu, Rusi su samoinicijativno ušli u Ukrajinu.

Taj postupak je naišao na negodovanje ukrajinskih vlasti, SAD, EU i država članica NATO-a koje su optužile Moskvu za kršenje međunarodnog prava, ali je Rusija opravdala ulazak tvrdnjom da je humanitarna situacija katastrofalna i da više nije bilo vremena za čekanje, prenosi B92.

--

Slobodarska stranka Austrije (FPO) kritizira austrijskog kancelara Wernera Faymanna da je prekršio Ustav time što je dao pristanak na nove sankcije EU protiv Rusije, čime je ugrozio i tisuće radnih mjesta, te najavljuje takozvanu ministarsku tužbu u parlamentu.

Zahtjevom, koji će biti podnijet na idućoj sjednici parlamenta, slobodarci žele da pozovu parlament da podigne tužbu protiv kancelara pred Ustavnim sudom.

''Osnove zakona o neutralnosti nisu ispoštovane i time postoji kršenje ustavnog prava'' objasnio je lider FPO Heinz-Christian Strache.

Strache je govorio o ratnohuškačkoj politici i ukazao da negativne ekonomske posljedice sankcija EU predstavljaju "pucanj u vlastito koljeno".

Vladu je FPO pozvala da garantira cijenu plina građanima pošto se mora računati s izostankom isporuka plina.

---

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko potvrdio je da su ruski separatisti oslobodili 20 vojnika i šest civila, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o vojnicima koji su zarobljeni u Donjecku, dok su civili bili u selu Gorlovka.

---

U sukobima između ruskih separatista i vojske u Ukrajini poginulo je ukupno sedam novinara, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema istraživanju Instituta za masovne medije Ukrajine, u ovoj godini napadima je bilo izloženo 265 novinara, dok je njih 119 bilo spriječeno u obavljanju svog posla.

Kopirati
Drag cursor here to close