10 godina iza Albanije

Kandidatski status je znanstvena fantastika

Ako pitate ljude koji su zaduženi da prate i odlučuju o putu BiH k članstvu u EU, onda će vam oni kazati da je BiH danas na tom putu oko deset godina iza Albanije…
Vijesti / Politika | 20. 05. 2019. u 12:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko vlasti na svim razinama u BiH ne budu odlučnije radile na ispunjavanju europskih uvjeta, proces dobivanja kandidature za BiH mogao bi trajati mnogo godina, reklo je Nezavisnim novinama nekoliko diplomatskih izvora.

Ističu kako je proteklih tjedana bilo više intervjua i medijskih napisa o tome kako će BiH dobiti kandidatski status do kraja godine, te upozoravaju da je takva prognoza ''u domeni znanstvene fantastike'' i da je u pitanju dugogodišnji proces, jer bh. vlasti čine vrlo malo napretka.

Ni za 10 do 15 godina

Po toj logici, BiH neće doći u priliku da bude ozbiljnije razmatrana za članstvo u EU ni za 10 do 15 godina, a izvori banjalučkih novina tvrde da, iako će u sljedećih nekoliko tjedana biti objavljeno mišljenje o članstvu, stanje na terenu ukazuje da će BiH još mnogo godina provesti u statusu čekanja na potvrdu kandidature, nakon čega će biti u prilici da započne pregovarački proces.

Iako je najveća prepreka za napredak BiH ka EU sporost ispunjavanja uvjeta, nemogućnost minimalnog internog konsenzusa i vrlo mali napredak u ispunjavanju mastrihtskih kriterija, sugovornici banjalučkog lista kažu da je i samo stanje unutar EU takvo da se nikom neće žuriti da ovaj proces bude ubrzan.

Naime, iako su zemlje članice EU svjesne da bi nestabilnost na zapadnom Balkanu značila nestabilnost u Europi, diplomati u Nezavisnim novinama upozoravaju da to ni u kom slučaju neće značiti da će Europsko vijeće biti spremno progledati BiH kroz prste, pogotovo zato što su svi sada, uključujući i Njemačku i Francusku, kao dvije glavne zemlje EU u postbregzitskoj fazi, fokusirani na dijalog između Beograda i Prištine i razrješenje kosovskog Gordijevog čvora.

Oko deset godina iza Albanije

Adnan Ćerimagić, analitičar Europske inicijative za stabilnost (ESI) i odličan poznavatelj europskih prilika, kaže da je svakome tko se bavi ovom tematikom jasno da BiH značajno zaostaje.

''Ako pitate ljude koji su zaduženi da prate i odlučuju o putu BiH k članstvu u EU, onda će vam oni kazati da je BiH danas na tom putu oko deset godina iza Albanije, države koja je najmanje sedam godina iza Crne Gore, kojoj je, opet, jasno rečeno da se ne može nadati da postane punopravna članica EU oko 2025. godine. Svako tko ne dobije vrtoglavicu od sabiranja svih tih godina doći će do zbira od nekih 25 godina'', rekao je Ćerimagić.

Kaže kako ne vjeruje u to da građane BiH u toj mjeri zanima kada će BiH dobiti kandidatski status ili otvoriti pregovore ili poglavlja.

Radikalan mentalni zaokret

''Njih zanima kada će se konačno u BiH živjeti bolje i približno prosjeku EU. Razlika između BiH i Crne Gore u procesu priključenja je u glavama onih koji odlučuju o europskom putu BiH, dakle, nekih 15-20 godina'', rekao je.

Ćerimagić, dalje, ističe kako je jasno da je sam proces proširenja u dubokoj krizi i da će nova Europska komisija zajedno sa zemljama regije morati raditi veoma mnogo kako bi vratila kredibilitet.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banja Luke, kaže da jedino politički lideri u BiH vjeruju da BiH ''samo što nije'' dobila status kandidata.

''Čini mi se da je to obmana i ako se oni nastave ovako ponašati, čini mi se da naša zemlja taj status neće uskoro dobiti. Znamo da je za nastavak reformskih procesa neophodno formirati vlast u BiH. Kako je to u ovom trenutku misaona imenica, moguće je da i dobivanje statusa kandidata doživi istu sudbinu. Da bi to bilo što skorije, moramo napraviti radikalan mentalni zaokret, što mi se čini nemogućim''', ističe ona.

Kopirati
Drag cursor here to close