Ankara

Ursula von der Leyen nije oprostila Erdoganu i Charles Michelu

Turska se našla na udaru kritika, kao i Michel.
Vijesti / Svijet | 27. 04. 2021. u 08:43 Bljesak.info
Ursula Von der Leyen snubbed in chair gaffe at EU-Erdoğan talks

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je da će braniti prava žena nakon što je priznala da se osjećala povrijeđenom nakon problema sa stolicom tijekom susreta sa turskim predsjednikom Recep Tayyip Erdoganom u Ankari 6. travnja zajedno sa predsjednikom Europskog vijeća Charles Michelom.

Von der Leyen je ostala bez stolice tijekom sastanka sa Erdoganom, a Michel je dobio stolicu uz Erdogana. Ona je morala da sjedne malo dalje od njih dvojice na sofu.

Turska se našla na udaru kritika, kao i Michel. Ankara je za to okrivila Europsku uniju.

U govoru pred Europskim parlamentom, Von der Leyen je sugerirala da je seksizam pozadina ovog problema. Ona je naglasila da ne vidi razlog zbog kojeg bi prema njoj bilo postupano drugačije nego prema Michelu.

''Prva sam žena na čelu Europske komisije i očekivala sam da će se prema meni tako i postupati tijekom posjete Turskoj prije dva tjedna, kao prema predsjedniku Europske komisije, ali to nije bilo tako'', naglasila je ona.

Prema njenim riječima, za takvo ponašanje nije mogla da pronađe objašnjenje u europskim sporazumima i da zato mora da zaključi da se to dogodilo jer je žena.

Ona se zapitala da li bi se nešto slično dogodilo da je nosila odijelo i kravatu i napomenula da na fotografijama sa ranijih sastanaka nije bilo manjka stolica, ali ni žena.

Kopirati
Drag cursor here to close