Sofagate

Kako je ''naš vođa'' Erdogan opalio šamar ženama

''Sofagate'', kako su mediji prozvali ovaj skandal događa se u vrijeme kad je Turska pred osudama zbog zanemarivanja prava žena.
Vijesti / Svijet | 08. 04. 2021. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovo se više ne smije ponoviti'', poručili su iz Europske unije turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu koji je, bez da je trepnuo, bez stolice ostavio predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen.

Ona je, naime, tretirana kao nižerangirana u odnosu na predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela tijekom posjeta Ankari. Da sve dobije još težu notu, europski su dužnosnici s turskim predsjednikom razgovarali o pravima žena.

Na ''Hmm'', koje je izgovorila von der Leyen, prije nego je morala sjesti na kauč sa strane, Erdogan nije ni trepnuo a i tijekom dolaska u dvoranu u kojoj su sjedili, vidjelo se kako se turski čelnik odnosi prema njoj. Hodala je iza njega i pokušavala uhvatiti korak s muškim društvom.

Video: EU's Ursula von der Leyen taken aback as Erdogan and her colleague snap up the chairs

Naravno, nikakvim se gospodinom nije pokazao Michel jer je, komentiraju mnogi, trebao ustupiti mjesto svojoj kolegici.

''Sofagate'', kako su mediji prozvali ovaj skandal događa se u vrijeme kad je Turska pred osudama zbog zanemarivanja prava žena.

Naime, Turska se povukla iz Istanbulske konvencije o ženskim pravima, kojoj je namjena da štiti žene protiv nasilja, a koju je Erdogan osobno potpisao.

Nakon povlačenja, Erdoganovi ministri navode ''kako će turska vlada i dalje slijediti načelo nulte tolerancije prema nasilju nad ženama'', a dopredsjednik Turske, Fuat Oktay je poručio kako ''Turska ne mora imitirati druge zemlje nego rješenje za zaštitu prava žena leži u našim vlastitim običajima i tradiciji''.

Video: Erdogan: Naši preci su oduvijek bili Evropljani; Izetbegović: Dobro smo živjeli zajedno

Potom je Vijeće Europe objavilo kako povlačenje smatra "užasnom viješću" i "teškim udarcem" svim naporima zaštiti žene. To povlačenje ugrožava zaštitu žena ne samo u Turskoj, nego "u čitavoj Europi i izvan nje."

U Istanbulskoj konvenciji se navodi da muškarci i žene imaju jednaka prava i obavezuju se vlasti zemlje da poduzmu korake da spriječe nasilje nad ženama, zaštite žrtve i počinitelje izvedu pred sud, a Turska je bila prva zemlja koja je potpisala Konvenciju.

No, kakvo je stanje s pravima žena govore i podaci kako je od početka godine u turskoj ubijeno 77 žena dok ih je 2020. godine ubijeno 409.

Što o tome misli novi turski sultan, kojeg naši pojedini dužnosnici vide kao idola i drže ga za ruku te nazivaju ''našim vođom'', najbolje je rekao ponizivši prvu ženu Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close