Upozorenje

UNICEF: U Gazi se nazire sanitarna “tragedija”

Ako djeca u Gazi i dalje ne budu imala pristup vodi i sanitarnim uslugama, svjedočit ćemo tragičnom porastu broja umrle djece, ističe glasnogovornik UNICEF-a.
Vijesti / Svijet | 21. 11. 2023. u 16:07 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nazire se prava sanitarna tragedija u pojasu Gaze zbog nestašice goriva i vode, rekla je u utorak UN-ova Zaklada za djecu (UNICEF) i upozorila na opasnost od izbijanja kolere i dijareje.

Ako ne bude goriva, svjedočit ćemo kolapsu sanitarnog sustava, izjavio je glasnogovornik UNICEF-a James Elder na videokonferenciji za medije u Kairu, opisujući situaciju kao pravu tragediju i recept za katastrofu zbog pojave bolesti, javlja Hina

Nedostaje nam vode za osnovne potrebe. U gusto naseljenim mjestima posvuda su fekalije. Nedopustivo je koliko nam fali javnih zahoda, dodao je.

Taj je dužnosnik također naglasio da je u Gazi velik izazov obavljanje osobne higijene, pa čak i pranje ruku, zbog izraelske vojne operacije pokrenute kao posljedica krvoprolića koje je 7. listopada izvršio islamistički pokret Hamas.

U Izraelu je u napadu ubijeno oko 1200 osoba, većinom civila, a oko 240 osoba uzeto je za taoce, navode vlasti. U pojasu Gaze više od 13.300 osoba ubijeno je u izraelskim bombardiranjima, od kojih više od 5600 djece, navodi uprava Hamasa.

Ako djeca u Gazi i dalje ne budu imala pristup vodi i sanitarnim uslugama, svjedočit ćemo tragičnom porastu broja umrle djece, ističe glasnogovornik UNICEF-a.

Djeca se suočavaju s ozbiljnim rizikom od epidemije, odlučan je Elder.

Glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier istaknuo je da još nema traga koleri u pojasu Gaze gdje bakterija koja tu bolest uzrokuje nije bila prisutna ni prije rata.

Ipak napominje da je dijareja, od koje pate deseci tisuća ljudi, na tako maloj površini jednako opasna.

Kopirati
Drag cursor here to close