Al Shifa

Humanitarni tim posjetio bolnicu u Gazi - Zona smrti, ispred ulaza masovne grobnice

Tim Svjetske zdravstvene organizacije posjetio bolnicu Al Shifa
Vijesti / Svijet | 19. 11. 2023. u 09:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Humanitarni tim za procjenu posjetio je bolnicu Al Shifa u sjevernoj Gazi i vidio znakove granatiranja i pucnjave u onome što je opisano kao “zona smrti”, objavila je u nedjelju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Tim pod vodstvom WHO-a, koji je uključivao stručnjake za javno zdravstvo, logističare i sigurnosno osoblje iz raznih odjela UN-a, mogao je u subotu provesti samo sat vremena u bolnici zbog sigurnosnih razloga, stoji u priopćenju WHO-a, prenosi Hina.

Tim je opisao bolnicu kao “zonu smrti” i rekao da je situacija “očajna”, s tim da bolnica u osnovi ne funkcionira kao medicinska ustanova zbog nedostatka čiste vode, goriva, lijekova i drugih potrepština.

Bebe u kritičnom stanju

''Znaci granatiranja i pucnjave bili su očiti. Tim je vidio masovnu grobnicu na ulazu u bolnicu i rečeno im je da je tamo pokopano više od 80 ljudi'', priopćio je WHO, a prenosi Hina.

Hodnici i bolnički krug bili su puni medicinskog i krutog otpada, a pacijenti i zdravstveno osoblje izrazili su strah za svoje zdravlje i sigurnost, navodi se.

U Al Shifi je ostalo 25 zdravstvenih radnika i 291 pacijent, uključujući 32 bebe u kritičnom stanju, izvijestio je WHO.

''Svjetska zdravstvena organizacija i partneri hitno razvijaju planove za hitnu evakuaciju preostalih pacijenata, osoblja i njihovih obitelji'', rečeno je.

Dodatne misije za transport pacijenata

''Tijekom sljedeća 24 do 72 sata, čekajući jamstva sigurnog prolaza od strana u sukobu, dogovaraju se dodatne misije za hitan transport pacijenata'' u druge bolnice na jugu Gaze.

Izraelska vojska nije odmah komentirala izjavu WHO-a ili posjet. Preostalih 2500 interno raseljenih osoba koje su potražile utočište na prostoru Al Shife otišlo je nakon što su izraelske obrambene snage u subotu izdale nalog za evakuaciju, priopćio je WHO.

Izraelske snage zauzele su Al Shifu u svojoj ofenzivi na sjeveru Gaze prošlog tjedna, rekavši da bolnica skriva Hamasov podzemni zapovjedni centar.

Dokazi o postojanju baze?

Vojska je ustvrdila da je pronašla dokaze o postojanju baze Hamasa pod zemljom. Osoblje Al Shife kaže da Izrael nije dokazao ništa takvo.

Posjet je bio usklađen s izraelskom vojskom kako bi se smanjili rizici, ali se dogodio u zoni aktivnog sukoba, s teškim borbama u blizini bolnice, dodao je WHO.

WHO je ponovio svoj poziv na trenutni prekid vatre i stalnu humanitarnu pomoć, rekavši da je mogućnosti za medicinsku skrb u maloj obalnoj enklavi sve manje.

Kopirati
Drag cursor here to close