Prava

UN poziva na neovisnu istragu smrti nakon sukoba u kolumbijskom Caliju

Dvije su osobe u Caliju ubijene kad je agent istražne jedinice ureda državnog tužitelja otvorio vatru na civile, nakon čega je i sam poginuo.
Vijesti / Svijet | 30. 05. 2021. u 15:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava izrazila je u nedjelju zabrinutost nakon nasilnih prosvjeda u kolumbijskome gradu Caliju, u kojima je smrtno stradalo 14 ljudi, te je pozvala na dijalog i na neovisnu istragu.

Kolumbijska vojska je, u skladu sa zapovijedima predsjednika Ivana Duquea, u subotu počela s razmještajem tisuću vojnika u Caliju, trećemu po veličini gradu u državi i žarištu protuvladinih prosvjeda, nakon sukoba između prosvjednika, policije i naoružanih civila.

“Nužno je da se odmah, na nepristran, učinkovit, neovisan i transparentan način provede istraga svih umiješanih u ovo nasilje, koje je završilo ranjavanjima i smrtnim ishodima, a to se odnosi i na državne dužnosnike. Potrebno je utvrditi tko je odgovoran”, rekla je Michelle Bachelet.

Iz njezina je ureda priopćeno da je od petka u sukobima smrtno stradalo 14 osoba, a 98 ih je je ranjeno, među kojima ih je 53 ozlijeđeno u pucnjevi.

Dvije su osobe u Caliju ubijene kad je agent istražne jedinice ureda državnog tužitelja otvorio vatru na civile, nakon čega je i sam poginuo.

Nasilje je izbilo mjesec dana nakon vala masovnih prosvjeda potaknutih nerealiziranom provedbom plana o poreznoj reformi i zbog zastoja u pregovorima između vlade i štrajkaškog odbora.

Plan porezne reforme trebao je provesti desno orijentirani predsjednik države Ivan Duque, želeći tako povećati PDV i osnovicu poreza na dohodak.

“Ovi događaji jako nas zabrinjavaju, osobito s obzirom na napredak postignut tijekom dijaloga o socijalnim nemirima koji su izbili prije mjesec dana, nakon početka nacionalnog štrajka”, rekao je šef UN-a za ljudska prava.

Bivša čileanska predsjednica i UN-ova visoka povjerenica Bachelet pozvala je sukobljene strane da “prekinu sve oblike nasilja, uključujući vandalizam” te je istaknula da se rješenje može postići jedino dijalogom, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close