Spreman za akciju

Trump u borbi protiv kokaina- zaprašivanje plantaža u Kolumbiji herbicidima

U spremnicima zrakoplova će se naći zloglasni glifosat, herbicid široke primjene. Prema informacijama kolumbijskih medija, vlada na skladištu već ima preko 800 bačava glifosata iz kineske proizvodnje.
Vijesti / Svijet | 09. 03. 2020. u 08:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radi suzbijanja rastuće proizvodnje kokaina američki predsjednik Trump zahtijeva pojačano zaprašivanje plantaža koke u Kolumbiji herbicidima. Lokalno stanovništvo živi u strahu.

Foto:AFP / Zaprašivanje plantaža u Kolumbiji herbicidima

Pedro Arenas strahuje da bi avioni ponovno mogli početi sa zaprašivanjem. "Mislim da bi u sljedećim mjesecima ponovno mogli započeti s letovima", kaže Arenas. On govori o zrakoplovima američke proizvodnje Air Tractor 802 koji se mogu koristiti za gašenje požara, ali i za zaprašivanje poljoprivrednih površina, prenosi Deutsche Welle.

No zračni traktori u Kolumbiji neće gasiti požare ili zaprašivati polja kukuruza ili uljane repice nego će pokušati ublažiti problem koji u ovoj južnoameričkoj zemlji već godinama skrbi za mnoge žrtve: uzgoj koke i proizvodnja kokaina. U spremnicima zrakoplova će se naći zloglasni glifosat, herbicid široke primjene. Prema informacijama kolumbijskih medija, vlada na skladištu već ima preko 800 bačava glifosata iz kineske proizvodnje.

Pedro Arenas se bori za prava stanovništva u zabitim dijelovima zemlje i to uz pomoć nekoliko nevladinih organizacija. Prije toga je obnašao razne političke funkcije poput gradonačelnika grada San Jose de Guavira a bio je i član saveznog parlamenta.

San Jose de Guavira leži na istoku zemlje, na obroncima Anda. Iza grada počinje tzv. ničija zemlja: područje bez cesta, bez državnih ustanova ali zato s hektarima i hektarima plantaža koke. Arenas se nada da zaprašivači neće uskoro nadlijetati ova područja.

Foto:AFP / Ugrožena egzistencija - poljoprivrednik na plantaži koke

Ugrožena egzistencija Kada je 1984. bila pokrenuta prva "glifosat ofenziva" Arenasu je bilo 23 godine i bio je svjedokom kako je zaprašivanje uništilo kompletne urode banana, kukuruza i mainoka. "Mnogi moji poznanici su morali napustiti svoje domove jer više nisu od čega imali živjeti", priča Arenas. On govori i o mnogim bolestima koje su se nakon zaprašivanja pojavile kod domaćeg stanovništva. No te bolesti nisu sustavno dokumentirane.

U Europi je glifosat pokrenuo raspravu o budućnosti poljoprivrede. U SAD-u se trenutno vodi gotovo 50.000 procesa protiv proizvođača ovog herbicida tvrtke Monsanto koja u međuvremenu pripada njemačkom koncernu Bayeru. Za Arenasa je glifosat simbol brutalne borbe protiv proizvođača kokaina.

Godine 2015. kolumbijska vlada je ipak zabranila zaprašivanje glifosatom iz zraka nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija ovaj herbicid označila kao "vjerojatno kancerogen".

U sklopu mirovnog ugovora između vlade u Bogoti i gerilaca koji su kontrolirali proizvodnju koke, sukobljene strane su se dogovorila za princip: manje sukoba, više suradnje.

Uzgoj koke na rekordnoj razini No ova metoda nije donijela željene rezultate. "Kolumbija proizvodi najviše koke otkada se uopće ova proizvodnja mjeri", kaže  Pierre Lapaque iz ureda Ujedinjenih naroda za borbu protiv droge. Površina na kojoj se uzgaja koka je smanjena ali je proizvodnja kokaina povećana.

To je vidljivo i u Europi gdje vlasti govore o "poplavi" kokaina posljednjih godina.Još nikada u povijesti nije zaplijenjeno toliko mnogo i to tako čistog kokaina. Ali borba oko kokaina se na vodi na ulicama New Yorka, Pariza ili Berlina nego u zabačenim dijelovima Kolumbije gdje glavnu riječ vodi organizirani kriminal.

No otkako u Bogoti vlada konzervativni predsjednik Ivan Duque, koji slovi kao protivnik mirovnog sporazuma s gerilcima, stvari stoje na mjestu. Vlada zabačenim dijelovima Kolumbije, gdje raste proizvodnja kokaina, nema pristupa. I zamjenski program koji je seljacima omogućavao prelazak na uzgoj drugih kultura u zamjenu za koku zapinje. "To seljake gura natrag u strukture iz kojih su htjeli pobjeći", kaće Elizabeth Dickinson iz organizacije Crisis Group za DW.

Moćni partner SAD

Samo je pitanje vremena kada će novi predsjednik opet u akciju poslati zrakoplove za zaprašivanje. "Vlada time želi smanjiti proizvodnju kokaina", kaže Dickinson a potpora dolazi iz Bijele kuće. "Morat ćeš zaprašivati ako problem s drogama želiš staviti pod kontrolu", rekao je američki predsjednik Donald Trump svom kolegi iz Kolumbije prilikom njegovog posjeta Washingtonu prošlog tjedna.

Foto:AFP / Sprema li se ponovno narko-rat?

"SAD je najvažniji financijer Kolumbije i obje zemlje tijesno surađuju kad je vojska u pitanju. Bogota si ne može priuštiti izgubiti ovako važnog zaštitnika", kaže Dickinson.  Trump je još 2017. doveo u pitanje vojnu suradnju dviju zemalja zbog porasta proizvodnje koke.

Par dobrih brojki za predsjednika Trumpa

Arenas smatra da moguća upotreba glifosata za jedini cilj ima Washingtonu predočiti par pozitivnih brojaka. No zaprašivanje, kako se to već pokazalo u prošlosti, dugoročno ne smanjuje površine pod kokom. "Strahujemo da bi zaprašivanje moglo zaoštriti postojeće socijalne sukobe", kaže Dicikinson iz organizacije Crisis Group. Pedro Arenas tvrdi da bi stanovništvo područja koja bi se našla pod udarom zaprašivanja "u potpunosti izgubilo nadu u državne institucije".

Za sada ustavni sud Kolumbije postavlja visoke prepreke za nova zaprašivanja. Tako, između ostalog, sve općine u kojima se vrši zaprašivanje moraju dati zeleno svjetlo što je teško zamislivo. No Arenas se pribojava da bi Duque mogao ignorirati ovu odluku i narediti zaprašivanja. "Ako avioni polete odmah ćemo se žaliti na najvišim instancama", kaže Arenas. Bačve s kineskim glifosatom su već spremne, prenosi DW.

Kopirati
Drag cursor here to close